Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.07.21
11513 12 Печатать

Торгівля у мережі Інтернет та РРО: роз'яснення ДПС

Платіжні сервіси призначені для спрощення проведення розрахунків між фізичними особами, юридичними особами та/або фізичними особами-підприємцями в мережі Інтернет за допомогою персональних комп’ютерів та/або інших мобільних пристроїв та з використанням банківських платіжних карток. За своїм змістом вони є системами для надання послуг з еквайрингу у дистанційному режимі.

З технічної точки зору між суб’єктом господарювання і фінансовою установою, яка надає йому фінансові послуги з переказу коштів за допомогою платіжного сервісу (в межах договору на переказ коштів), відбувається саме операція з безготівкового переказу коштів, що вже йому належать та отримані внаслідок оплати покупцем (споживачем) товарів у відділенні служби доставки (в межах договору купівлі-продажу).

Послуга фінансової установи з переказу коштів, яка є окремою господарською операцією, не змінює суті відносин іншої господарської операції купівлі-продажу, відповідно до яких суб’єктами (учасниками) безпосередньо операції купівлі-продажу товару є:

суб’єкт господарювання, який здійснює продаж товарів, або уповноважені ним на передачу права власності на такі товари покупцю (споживачу) служби доставки (постачальники);

отримувач такого товару (покупець), який здійснює грошовий розрахунок за цей товар у дистанційному режимі за допомогою платіжного сервісу.

При цьому факт виконання договору купівлі-продажу товару обумовлений саме отриманням товару покупцем, а тому продавець або уповноважені ним служби доставки зобов’язані забезпечити отримання покупцем відповідного розрахункового документа, який підтверджує саме факт оплати ним товару. Відповідно така операція має ознаки розрахункової в розумінні Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), та в обов’язковому порядку має супроводжуватись застосуванням РРО/ПРРО продавцями або постачальниками товарів споживачам, на яких поширюється обов’язок їх використання.

За здійснення розрахункових операцій без застосування РРО/ПРРО суб’єктами господарювання, які провадять свою діяльність у сфері торгівлі та є учасниками наведених вище відносин купівлі-продажу, передбачена відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій відповідно до п.1 ст. 17 Закону № 265.

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Влад
27.07.21 09:51

"З технічної точки зору між суб’єктом господарювання і фінансовою установою, яка надає йому фінансові послуги з переказу коштів за допомогою платіжного сервісу (в межах договору на переказ коштів), відбувається саме операція з безготівкового переказу коштів, що вже йому належать та отримані внаслідок оплати покупцем (споживачем) товарів у відділенні служби доставки (в межах договору купівлі-продажу)."  я хренею с их технической грамотности. В ипк спросьшь мелочь, так с разу в НБУ шлют аж заикаются, а тут тех эксперты фискальные. Потребность рождает кучу возможностей...

Ответить
  • Еленаник
27.07.21 10:10

Насколько я понимаю, с 1 января 2022 и для всех услуг обязателен РРО. Значит, я, как заказчик (потребитель) услуги, буду иметь право требовать у облгаза, водоканала, теплоенерго чек  РРО при оплате карточкой? Или для них персональное иезуитское письмо издадут с теми же нормами, но выводом, что им-то РРО не нужен?

Ответить
  • Вадим
27.07.21 10:27

Еленаник,при оплате услуг РРО не нужен в этом случае, см. здесь: http://chp.com.ua/all-news/item/71294-rro-ne-zastosovuetsya-pri-rozrakhunkakh-iz-vikoristannyam-platizhnikh-sistem 

Ответить
  • Олена
27.07.21 10:50

Якщо слідувати логіці податківців, то вираз:
 "факт виконання договору купівлі-продажу товару обумовлений саме отриманням товару покупцем, а тому продавець або уповноважені ним служби доставки зобов’язані забезпечити отримання покупцем відповідного розрахункового документа, який підтверджує саме факт оплати ним товару",
виглядає так, що у випадку отримання коштів на р/р від юридичної особи, продавець ПОВИНЕН НАДАТИ РОЗРАХУНКОВИЙ ДОКУМЕНТ і на таку операцію. Тому що суть операціїї для отримувача коштів - ОДНАКОВА, різниця тільки у тому, який інструмент оплати вікористав покупець.
У даному роз’ясненні податківці нахабно ПЕРЕКРЮЧУЮТЬ Постанову НБУ № 60 від 25.06.2021р. - бо корито відбирають!!!!

Ответить
  • Николай
27.07.21 10:52

Налоговая как обычно (((
Хоть бы ставили где-то уведомление / ремарку о том, что использование РРО / ПРРО обязательно только после достижения выручки 1320 тыс грн., а до этой суммы можно работать без этих устройств ...

Ответить
  • Елена
02.08.21 14:57

Николай,нет! есть расчетные операции, где РРО обязателен независимо от оборотов

Ответить
  • Вячеслав
27.07.21 15:55

Они вот ходят всё вокруг да около, пытаясь поставить под равенство интернет-банкинг и интернет-эквайринг. Выходит криво, с законом об РРО не стыкуется (при интернет-банкинге продавец не принимает к оплате карту и не организовывает её приём дистанционно через заключение договоров, в отличие от интернет-эквайринга). 

Ответить
  • Надежда
27.07.21 17:30

"При этом факт исполнения договора купли-продажи товара обусловлен именно получением товара покупателем, а поэтому продавец или уполномоченные им службы доставки обязаны обеспечить получение покупателем соответствующего расчетного документа, который подтверждает сам факт оплаты им товара." И где здесь логика,я стесняюсь спросить. Покупатель получает чек из терминала о ФАКТЕ оплаты...

Ответить
  • Дмитро
29.07.21 15:14

Ох же і олені, де логіка в їхньому поясненні, вже викручують і перекручують все аби лише використовали РРО, тут і так все прозоро, всі кошти надходять на р/р, податки сплачуються, навіщо придумавати велосипед з квадратними колесами.
Виходячи з їхньої логіки і попередня оплата через відділення банку теж потребує використання РРО продавцем, але це безглуздо.
Цікаво в даній ситуації на чий бік стане суд.

Ответить
  • Антонина
02.08.21 18:18

Дмитро, а Вы хотите на себе проверить? При пустом бюджете и при негласном правиле уже очень много лет суды с налоговой решать в пользу налоговой?

Ответить
  • Євгенія
02.08.21 09:17

Виходячи з цієї безглуздої логіки, я як ФОП сплачуючи податки через платіжні системи у кабінеті платника податків маю право отримати фіскальний чек від ДПІ про сплату податків? Подивимось, як ця норма буде працювати саме із ДПІ.

Ответить
  • Наталія
02.08.21 09:57

Надоели эти КОЗЛЫ из налоговой!!! Бред несут и глазом не моргнут. Человек оплатил картой через интернет. Карта выпущена банком, на все платежи по карте банк дает платежку или квитанцию в которых все написано, кто и кому заплатил, сколько, когда и за что. Сколько еще терпеть эту наглую ложь от этих сатан??? 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям