Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.08.21
3136 0 Печатать

Податкова соціальна пільга: особливості застосування

Податківці розповіли про основні моменти застосування податкової соціальної пільги.

Податкова соціальна пільга – це сума, на яку працівник, як платник податку на доходи фізичних осіб, має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати від одного роботодавця.

Така пільга застосовується до місячного доходу: заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо її розмір не перевищує суми прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня звітного року, помножену на 1,4 та округлену до найближчих 10 гривень.

Наприклад, станом на 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить – 2270 грн. Отже, розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, впродовж цього року становить: 2270 грн × 1,4 = 3178, в заокругленому розмірі становить 3180 гривень.

Кожен працівник, розмір доходів якого не перевищує 3180 гривень, має право на застосування загальної податкової соціальної пільги (далі – ПСП), розмір якої становить 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи.

В 2021 році пільга становить: 2270 грн х 50 % = 1135 грн. Тобто, 3180 грн (заробітна плата) – 1135 грн (ПСП) = 2045 грн – саме з цієї суми буде відраховуватись податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

ПСП застосовується лише до заробітної плати отриманої від одного роботодавця та не стосується інших доходів (до прикладу, стипендії чи  доходів від підприємницької діяльності).

Оскільки, з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата становить 6000 грн, тому фактично застосувати податкову соціальну пільгу можна не багатьом працівникам. За виключенням, до прикладу, тих, хто працює на неповний робочий день і через це розмір доходу буде меншим, ніж 3180 гривень.

Особливості застосування податкової соціальної пільги для працівників, що мають дітей

Граничний розмір доходу, який надає право на таку пільгу одному з батьків обчислюється як добуток граничного розміру доходу для застосування ПСП і відповідної кількості дітей (у 2021 році - 3180 грн х кількість дітей).

Тому, за наявності в працівника 2-ох і більше дітей до 18 років, граничний розмір доходу для ПСП зростає кратно кількості дітей.

Так, у 2021 році, якщо працівник має двох дітей, то розмір доходу, який надає право на ПСП одному з батьків становить 6360 грн (3180 грн х 2).

Слід мати на увазі, що право на збільшення розміру граничного доходу кратно кількості дітей має лише один із батьків, про що зазначають у відповідній заяві про застосування ПСП.

Хто має право на збільшені розміри податкової соціальної пільги?

ПКУ визначено окремі категорії платників податків, які мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму ПСП, що дорівнює:

1) 100% суми пільги (1135 грн) – платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, у розрахунку на кожну таку дитину.

Наприклад, зарплата працівника, який має 2 неповнолітніх дітей, –  6200 грн, що не перевищує  граничний розмір доходу для застосування ПСП такому працівнику (6360 грн). При застосуванні податкової соціальної пільги сума зарплати, з якої буде утримуватись податок на доходи фізичних осіб, становитиме:

6200 грн (заробітна плата) – (1135 грн. х 2) (ПСП) = 3930 грн.

Реалізувати право на податкову соціальну пільгу може тільки один з батьків.

2)  150 % суми пільги (1702,50 грн) – платник податку, який:

► є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником – у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років; утримує дитину з інвалідністю – у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років;

► є особою, віднесеною законом до 1 або 2 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

► є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад’юнктом;

► є особою з інвалідністю I або II групи, у тому числі з дитинства, крім осіб з інвалідністю I і II групи з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

► є особою, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів;

► є учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, крім осіб, визначених у пп. ”б” пп. 169.1.4 ПКУ.

3) 200% суми пільги (2270 грн), – платник податку, який є:

♦ Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями “За відвагу”;

♦ учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу, та особою з інвалідністю I і II групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

♦ колишнім в’язнем концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою чи реабілітованою;

♦ особою, яка була насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками;

♦ особою, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

При цьому, особи, які мають статус учасників бойових дій внаслідок участі у боях у зоні АТО, не вказані в Податковому  кодексі,  як пільгова категорія платників, що мають право на збільшений розмір податкової соціальної пільги (150 % чи 200 %). Такі особи можуть скористатись пільгою на загальних підставах (ПСП становить 1135 грн).

Як скористатись податковою соціальною пільгою?

Для того, щоб скористатись правом на податкову соціальну пільгу працівнику необхідно подати роботодавцю (якщо працює на кількох підприємствах, установах – одному на його вибір) заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги та додати до неї документи, що підтверджують належність до категорій осіб, зазначених вище. Повний перелік таких документів визначений Порядком подання документів для застосування податкової соціальної пільги, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 № 1227.

Соціальна пільга почне застосовуватися з дня отримання роботодавцем такої заяви.

При цьому, податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

  • доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;
  • заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;
  • доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Якщо платник податку порушує вищевказані норми податкового законодавства, він втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу, починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування ПСП відновлюється.

Платник податку може відновити право на застосування ПСП, якщо він подасть всім роботодавцям заяви про відмову від такої пільги із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення. На підставі такої заяви кожен роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплаченого податку та штраф у розмірі 100 відсотків суми цієї недоплати.  Ця сума погашається за рахунок найближчої зарплати, а у разі, коли її  недостатньо – з наступної.

Право на застосування ПСП відновлюється з місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф були повністю сплачені.

По материалам ГУ ДПС у Луганській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям