Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.08.21
1560 2 Печатать

Чи може чоловік отримати оплачувану відпустку при народженні дитини через 2 місяці після дати народження?

Кабмін затвердив постанову “Про затвердження порядку надання відпустки при народженні дитини” від 07.07.2021 р. № 693.

Цей порядок визначає умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини відповідно до ст. 191 Закону про відпустки.

Одноразову оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів) надають працівникам, а саме:

1) чоловіку, дружина якого народила дитину;

2) батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;

3) бабі або діду, або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Можливість надання оплачуваної відпустки батьку новонародженої дитини з’явилася із 09.05.2021 р. у зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про відпустки».

Вказану відпустка надають одноразово тривалістю, яку визначає працівник у письмовій заяві про її надання (але не більше ніж 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Її може використати працівник не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

Ділити відпустку на частини не можна, як і отримати замість неї грошову компенсацію.

Чоловік, дружина якого народила дитину, при поданні заяви про надання відпустки має пред’явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини або свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб.

Якщо працівник, який протягом трьох місяців з дня народження дитини звільнився та працевлаштувався на інше підприємство (в установу, організацію) чи до фізичної особи, яка використовує найману працю, тоді він повинен до заяви про надання відпустки додати також довідку про її невикористання на попередньому місці роботи.

Таким чином, якщо з моменту народження дитини не пройшло 104 календарні дні, чоловік за наявності підтверджуючих документів та заяви про надання відпустки має право скористатися таким видом відпустки.

Додатково інформуємо, що дане роз’яснення не містить норм права, а носить рекомендаційний характер.

Оксана Кондрачук, головний державний інспектор відділу з питань здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Рівненській області.

По материалам ГУ Держпраці у Рівненській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Константин
28.08.21 08:24

Я не совсем понимаю,  например,  на 103 день после рождения ребенка можно оформить этот отпуск на 2 недели или только на 2 дня в пределах 104 дней?

Ответить
  • Валерія
28.08.21 10:33

Константин,якщо заяву треба подати не пізніше 3 місяців=90+- днів, на  14  днів то вийде що  104 день з народження дитини буде останнім днем такої відпустки

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям