Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.09.21
1326 0 Печатать

Заборона одержувати подарунки від членів сім’ї, які є активами, включеними до одноразової (спеціальної) добровільної декларації

"З 1 вересня 2021 року розпочинається одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами України активів, які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори", - розповів для ЗМІ виконуючий обов’язки начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП Андрій Суббот.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування впроваджено Законом України № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», який набрав чинності 21 липня 2021 року, та яким доповнено розділ ХХ ПКУ новим підрозділом 9-4"Особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Впродовж року українці матимуть змогу подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки й збори до 1 січня 2021 року.

У вказаній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Серед активів зазначаються:

- валютні цінності (крім коштів у готівковій формі),

- цінні папери,

- рухоме та нерухоме майно, в т.ч. об'єкти незавершеного будівництва,

- частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

Подання такої декларації передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених ПКУ.

Скористатися одноразовим добровільним декларуванням можуть:

- фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

- фізичні особи, які не є резидентами, але які були резидентами на дату отримання об’єктів декларування чи на дату отримання доходів, користуючись з яких були отримані об’єкти декларування.

До осіб, які не можуть бути декларантами у одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні, належать:

- особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування.

- особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).

Тобто, особи, які в період з 2005 року займали посади державної служби, не можуть скористатись правом одноразового (спеціального) добровільного декларування активів.

Окрім того, вище зазначеним Законом № 1539-IX внесено зміни до Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції», що стосуються обмежень щодо одержання подарунків.

"Так, в статтю 23 Закону «Про запобігання корупції» додану норму, яка забороняє особам, які починаючи з 2010 року належали або належать до осіб, які подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, в т.ч. державним службовцям, безпосередньо або через інших осіб одержувати від членів сім’ї такої фізичної особи першого та другого ступенів споріднення, визначених підпунктом 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (батьки, чоловік/дружина, діти, у т.ч. усиновлені, рідні брати/сестри, баба та дід з боку матері/батька, онуки) подарунки, які є активами, включеними до одноразової (спеціальної) добровільної декларації, протягом п’яти років з дати закінчення строку подання декларацій з одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до Податкового кодексу України", - зазначив Андрій Суббот.

Таким чином, така заборона на отримання подарунків буде тривати до 1 вересня 2027 року.

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям