Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.09.21
1779 0 Печатать

Необхідність внесення ІПН, серії та номеру паспорту при отримані посилки порушують права громадян на захист персональних даних

7 вересня року відбулось засідання Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому розглядалось питання внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що пересилаються у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування).

Під час засідання Комітету народним депутатом України, членом Комітету Ніною Южаніною з голосу була внесена пропозиція переглянути рішення Комітету від 25 лютого 2021 року щодо раніше відхиленої пропозиції №71.

Пропозиція №71 стосується внесення змін до частини сьомої статті 236 Митного кодексу України шляхом доповнення після слів «особу-одержувача товарів у відправленні» словами «зокрема код згідно з ЄРДПУ (для підприємств – одержувачів відправлень) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для громадян – одержувачів відправлень) або серію та номер паспорта (для громадян-одержувачів відправлень, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті)».

Дана пропозиція передбачає, що всі поштові та експрес відправлення під час вручення кожної імпортної посилки мають внести код ІПН або номер паспорту в реєстр. Компанії-доставки матимуть всі ці дані передавати в митну службу. Фактично, це робить неможливим вручення посилки через такі сучасні зручні технології як поштомати або ж через абонентську скриньку.  Дана норма паралізує звичну роботу всіх компаній, а в галузі зайнято більше 120 тис людей.

Крім того, міжнародні інтернет-провайдери в більшості випадків звернуть свої програми розвитку щодо України, так як реальним стане ризик відмови від отримання посилок, який оцінюється на рівні до 30% . Для розуміння, яким може бути рівень збитків, в минулому році українці замовили більше 60 млн посилок.  

Слід відзначити, що подібна правка пропонувалася і раніше. Проте, вона визвала заперечення на підкомітеті з питань митної справи Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Однак, на обговорення було витрачено величезну кількість часу, задіяно до обговорення більшість операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників, які однозначно були проти пропозиції щодо пред’явлення одержувачем та збереження оператором реєстраційного номеру облікової картки платника податків через неможливість її реалізації і невідповідність технологічним, технічним реаліям щодо підтримки такої бази даних.

Більше того, національні оператори поштового зв’язку світової та європейської спільноти не практикують внесення подібної інформації, оскільки це є суттєвим порушенням прав громадян. Тільки країни Євроазійського союзу (РФ, Казахстан, Республіка Білорусь) запровадили таку практику.

Тож, зважаючи на проєвропейський курс розвитку України, було б доцільно використовувати досвід цивілізованих країн в питаннях пересилання та вручення міжнародних поштових та експрес-відправлень.

Підсумовуючи, питання отримання та зберігання реєстраційних номерів облікової картки платника податків, серій та номерів паспортів операторами у поштових відділеннях, в митних органах, викликає надзвичайне занепокоєння у бізнесу.

Такі ініціативи – сенситивні питання, які можуть порушувати  право громадян на захист персональних даних, обмежувати їх права та свободи – потребують уважного вивчення і обговорення широкими колами громадськості та бізнесу. Такі зміни потребують тривалого періоду часу на запровадження та адаптацію передачі такої інформації в контролюючі органи.  

Це також потребує додаткових фінансових витрат як для бізнесу так і для контролюючих органів . Тож Європейська Бізнес Асоціація закликає Верховну Раду не голосувати дану правку, а сісти за стіл переговорів з бізнесом!

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям