Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.10.21
4431 6 Печатать

Податковий агент нараховував доходи лише за один місяць звітного кварталу. Чи потрібно подавати 4ДФ за інші місяці?

Податкові агенти зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку відповідно до п.п. «б» п. 176.2 ПКУ.

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування податковим агентом, платником ЄСВ протягом звітного періоду сум доходів платнику податку – фізичній особі. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

Наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773) затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ (далі – Порядок).

Пунктом 1 розд. II Порядку встановлено, що Розрахунок подається окремо за кожний податковий період що дорівнює кварталу  з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду.

Заголовна частина Розрахунку містить інформацію щодо обраного платником типу Розрахунку, зокрема, інформацію про додатки, які  є його невід’ємною частиною, що передбачено Пунктом 1 розділу III Порядку.

Порядком заповнення та подання Розрахунку  передбачено що у разі не заповнення того чи іншого рядка Розрахунку та додатків до нього через відсутність операції , а саме: сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, такий рядок прокреслюється (п. 3 розд. II Порядку).

Порядок заповнення Додатка 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – Додаток 4ДФ) до Розрахунку визначається п. 4 розд. IV Порядку, згідно якого відсутні окремі норми законодавства щодо можливості у податкового агента не подавати додаток 4ДФ до Розрахунку у зв’язку з тим,що подання такого додатка  передбачено затвердженою формою податкового розрахунку та Порядком заповнення визначається алгоритм щодо його заповнення у разі відсутності показників передбачених для відображення в даному додатку.

Таким чином, незалежно від того чи податковий агент нараховував суми доходів платнику податку протягом усього звітного періоду ( в кожному місяці кварталу), або тільки в одному місяці звітного кварталу, додаток 4 ДФ подається до Розрахунку за кожен місяць звітного кварталу та заповнюється згідно затвердженого Порядку.

По материалам Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Марина
08.10.21 08:59

Так "прибить" или "приклеить" все таки?

Ответить
  • Юлия
08.10.21 11:34

Так если сотрудники были приняты только в сентябре, и зп получили только за сентябрь, то июль и август тоже заполнять? о_О 
что в таком случае там указывать?

Ответить
  • Светлана
08.10.21 15:13

Юлия, за июль и август в вашем случае додатки будут с прочерками

Ответить
  • Людмила
08.10.21 12:32

Юлия,

Ответить
  • Александр
08.10.21 19:07

Спасибо Данилу Гетьманцеву за наше неспокойствие.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
09.10.21 09:53

Александр, и Минфину, который СПЕЦИАЛЬНО, сознательно (в сговоре с ДПИ и ПФУ как участниками при разработке квартальной формы отчёта) принял такую форму расчёта, что: 
если есть обязательства по 4 ДФ хотя бы в одном месяце, то сдавать надо за все 3; 
если есть обязательства по Д1 хотя бы за 1 месяц, то сдавать надо за все 3. 
Отдельное спасибо и низкий поклон Пенсионному фонду, который плюёт на Порядок и СПЕЦИАЛЬНО, сознательно и подленько НЕ примет Податковий розрахунок, составленный в соответствии с Порядком и содержащий 1 или 2 "пустых" Д1 из трёх. Пенсионному не нужны "пустые" Д1 и поэтому ПФУ выдумывает о НЕсуществующей ошибке со стороны плательщика. 
Что касается авторов идеи объединить НЕобъединимое (ЕСВ с ПДФО и ВЗ) – хорошо, что не впихнули в этот отчёт, например,  ещё и акциз, туристический сбор... За это благодарочка! Наверняка у них были внутрипартийные "дебаты" – какие ещё налоги впихнуть в этот отчёт, чтобы упростить (!) жизнь плательщикам.  Вначале у меня было мнение, что это просто тупость, идиотизм, непрофессионализм, самоутверждение – протолкнуть через ВР такую идею. А оказалось всё проще: на программное обеспечение под новый розрахунок ДПИ заплатила мои деньги, ваши деньги, наши деньги (с бюджета) несколько миллионов гривень. Вот и стоит задуматься – а ни это ли главная причина: получить немного деньжат в виде отката под красивой идеей упростить плательщикам жизнь? Глядишь – и чья-то мама, жена, сестра... стали обладателями новой квартиры, дома, машины: всё хорошо, жизнь упростилась! (только у кого??)

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям