Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.10.21
5843 15 Печатать

Що вирішує впровадження щомісячної об'єднаної звітності?

СПО об’єднань профспілок звернувся до парламентського Комітету з питань соціального політики та захисту прав пенсіонерів на підтримку проекту  Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб», реєстр. № 6120 від 30.09.2021 р.

Запровадження з 1 січня 2021 року квартальної (замість місячної) об’єднаної звітності із сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску призвело до порушення прав застрахованих осіб у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Зокрема, у зв’язку з тим, що квартальний звіт подається протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу, відомості до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про страховий стаж та заробітну плату, необхідні для визначення права на пенсію та інші страхові виплати і їх розміру, надходять протягом 3- 5 місяців з моменту сплати єдиного внеску.

Зазначене негативно позначається на можливості застрахованих осіб своєчасно і в повній мірі реалізувати свої права, зокрема, у сфері пенсійного забезпечення. Так, через відсутність на момент призначення пенсії даних про останні місяці  роботи (діяльності) та заробітної плати, пенсія призначається без урахування зазначених даних, що призводить до штучного зниження розміру пенсій, на який має право особа.

Оскільки визначення віку виходу на пенсію залежить від тривалості наявного у особи страхового стажу, суттєве значення має те, як страховий стаж відображено у реєстрі застрахованих осіб. Зокрема, у 2021 році пенсія за віком при досягненні віку 60 років призначається при наявності не менше 28 років страхового стажу; якщо страховий стаж становить від 18 до 28 років, пенсія призначається після досягнення 63 років; а якщо страховий стаж складає від 15 до 18 років, то пенсія призначається не раніше ніж після досягнення 65 років. Таким чином, відсутність інформації навіть за кілька місяців страхового стажу, в окремих випадках, може призвести до відтермінування звернення за призначенням пенсії.

Через неможливість одержання даних про страховий стаж по лютий місяць 2021 року включно осіб, які після призначення пенсії продовжують працювати, у цьому році автоматичний щорічний перерахунок пенсій органами Пенсійного фонду проведено не у квітні, як передбачено частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а лише у серпні.

Також існують проблеми і при реалізації права на перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, терміни проведення якого не співпадають із автоматичним щорічним перерахунком пенсій.

Наслідки запровадження квартальної звітності впливають на можливість застрахованими особами реалізувати свої права на отримання своєчасно і у належному розмірі  допомоги по тимчасовій непрацездатності та по безробіттю.

Профспілки ще до запровадження щоквартальної звітності зі сплати єдиного соціального внеску звертали увагу Мінсоцполітики та Пенсійного фонду на негативні наслідки її запровадження і пропонували віднайти шляхи їх недопущення з метою забезпечення законних прав застрахованих осіб на своєчасне і в повному розмірі отримання страхових виплат і соціальних послуг у сфері пенсійного забезпечення і соціального страхування. 

Тому СПО об’єднань профспілок звернувся до парламентського Комітету на підтримку проекту Закону №6120, який вирішує зазначені вище та інші пов’язані проблеми. При цьому, Комітету запропоновано прискорити розгляд цього законопроекту та рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому.

По материалам Федерація профспілок України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Марина
11.10.21 08:12

Странно то , что   это раньше нашим "умникам" не пришло в голову, можно же было сначала обсудить с практикующими бухгалтерами и экономистами,  с фондами ((

Ответить
  • Валентин
11.10.21 08:13

Что решает не знаю, но вызывает геморой. 

Ответить
  • Бух
11.10.21 08:26

Зачем вообще надо было переходить на квартал, лепить с двух ответов один, кричать, как это облегчит работу бизнесу, чтобы уже после первой же сдачи до них дошло, что не работает? Теперь в обратную сторону, этот монстр квартальный становится ежемесячным. Не знаю, как у кого, а у меня 10 структурных подразделений и если я 1дф раньше раз в квартал греблась не один день, то сейчас -:буду ежемесячно. Плюс - а ЧПшники всем вовремя дают доки? Одно дело их собирать 40 дней (квартал) и другое - до 19 числа, потому что 20 - уже срок сдачи!!!  Так вопрос - где уменьшение нагрузки? И что, все работодатели вот поняли проблему бухгалтера? Судя по блокировкам налоговых - нет. Нужно , чтобы работа делалась. Как - не волнует. Есть, конечно, исключения, но их мало. Никто из собственников не хочет уменьшать свою прибыль.. чем дальше, тем больше убеждаюсь - бухгалтером должен работать робот. Пусть ему пишут и обновляют ПО. Для человека - все эти изменения слишком нервозатратны

Ответить
  • Еленаан
11.10.21 12:40

Бух, согласна, могу только добавить, что начисления в єл.каб по ВС и НДФЛ, а тем более персонифицировано все равно не садятся

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
11.10.21 09:50

ФОП выплатил доход другому ФОПу 3 раза в квартал: 1 раз в месяц.  Без учёта квитанции от ДПС когда-то такой квартальный 1ДФ занимал 1 страницу (одну строчку в табличной части). Потом решили впихнуть в него "временный" (!!!!!) ВЗ – и стало 2 страницы. Затем решили "покращити": для "облегчения" сделали квартальную форму Податкового розрахунка с помесячным отражением – стало 10 страниц. 
Теперь "покращат", "углу́бят" и станет 18 страниц в квартал (по 6 страниц в месяц). 
Если плательщик сдаёт на бумаге, то кол-во страниц умножаем на 2 (для второго экз.). 
И снова "гуру покращень" из ВР (который, кстати, непонятно почему, люто ненавидит ФОПов) будет трындеть про облегчение работы бизнеса. 
И снова Минфин будет врать, что затраты человеко-часов на сдачу этого отчёта составляют 0,5 часа. 
И снова будут пилить бабки (наши с вами) на доработку супер-пупер ПО для ЭК. 
Когда-то давно на сайте ДПС был опрос (несколько лет подряд): поддерживаете ли вы идею объединить отчётность ЕСВ с ПДФО и ВЗ. Примерно 60% было "против", примерно 30% было "за". Потом часть из тех, кто голосовал "за", стали властью и решили отомстить тем, кто голосовал "против" – причём свою идею воплотили в самом извращённом виде...

Ответить
  • Катя
11.10.21 10:19

Сомневающийся Sкептиk, 100%+

Ответить
  • майя
11.10.21 10:20

изначально єто "ноу хау" об"эднання  визивало  лишь раздражение- и было очевидно - что вернется    "на круги своя"- потому что ежемесячный был отточен тридцатилетним опытом.     .все эта "реформация"называется  - в р  е д и т е л ь с т в о

Ответить
  • Wonder woman
11.10.21 10:24

Знаете, я уже просто перестала удивляться. Такого бардака, как последние 2 года, не было даже при Пете. А времена, когда Налоговый кодекс выдавали бизнесу для ознакомления за пол года до его ввода в действие, вспоминаю, как утопию. Вокруг одни дилетанты. По ежемесячному ЕСВ и НДФЛ это, в принципе, логично и правильно, но тогда, будьте добры, убирайте из отчета выплаты ФОПам. Сама с ужасом содрогаюсь от мысли о том, как это каждый месяц собирать.

Ответить
  • Галина
12.10.21 22:26

Wonder woman, По ФОПАМ выплаты по банку проходят - чего собираьть?

Ответить
  • Перекатиполе
11.10.21 12:07

Можно попросить при разработке нового месячного отчета - разделить отчет на:
1. ежемесячный отчет по ЕСВ;
2. ежемесячный отчет по ПДФО и Военному сбору;
3. ежеквартальный отчет по перечислениям на ФОП, самозанятых и прочих, для которых плательщик не является налоговым агентом.

Ответить
  • Еленаан
11.10.21 12:43

Перекатиполе, хотелось бы, но так не будет.
ну не смогут они сказать, что из одного месячного и одного квартального отчета, они они родили три отчета, где 2 месячных.
им же надо "полипшення" показать

Ответить
  • Світлана
11.10.21 13:54

Ни в одной стране мира точно нет таких отчетов!!!
А в этой куда не кинься- бред!!!

Ответить
  • Оксана
11.10.21 13:55

Вернути все, як було, і не витрачати лишні кошти на переробку ПО

Ответить
  • Оксана
11.10.21 13:58

на переробку програмного забезпечення

Ответить
  • Людмила
02.11.21 09:32

Совершенно согласна с Оксаной - надо срочно все возвращать. как было! 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям