Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.10.21
2596 4 Печатать

Фактичні перевірки підакцизної продукції: на що звертали увагу аудитори?

Фахівцями управління з початку 2021 року здійснено 163 фактичні перевірки суб’єктів господарювання з питань дотримання вимог законодавства у сфері ліцензування, обліку, зберігання та транспортування підакцизної продукції.

Із них – 139 перевірок платників податків, які здійснюють свою діяльність на ринку реалізації пального. Про це повідомила заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Анна Пужай-Череда.

За її словами, в ході проведення перевірочних заходів, здійснено інвентаризацію залишків підакцизної продукції на 163 господарських одиницях. Результат – донарахування штрафних (фінансових) санкцій на суму більше 19,7 млн гривень, з них майже 93 % загальної суми донарахувань це порушення встановлені на АЗС.

Здійснення реалізації пального без наявності зареєстрованих витратомірів-лічільників, рівнемірів-лічільників та резервуарів, чи без реєстрації акцизного складу забороняється. А за порушення обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах статтею 128 1 Податкового кодексу передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій.

Аналіз здійсненної контрольно-перевірочної діяльності показав, що здебільшого порушення є типовими. Найбільш поширеними порушеннями під час проведення фактичних перевірок виявились наступні:

► не обладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічільників та рівнемірів-лічільників, за що великим платниками з початку поточного року донараховано майже 6,7 млн грн;

► відсутність з вини платника податку реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністративного адміністрування реалізації пального та спирту етилового платником податку – розпорядником акцизного складу, торгівля пальним без ліцензії – донараховано більше 1,25 млн грн;

Під час перевірок зустрічалось чимало випадків порушення порядку ведення обліку товарних запасів на місці реалізації. Протягом 9 місяців 2021 року за такі порушення великим платникам донараховано штрафних санкцій понад 11 млн гривень, зауважила Анна Пужай-Череда.

Тож, проаналізувавши стан дотримання платниками вимог законодавства з підакцизною продукцією, можемо з впевненістю сказати, що масштаби штрафних санкцій безумовно позначається на кількості правопорушень, а розміри законодавчо встановлених штрафів за такі ексцеси є цілком виправданими. Але залишаються і недобросовісні платники: ті кого не лякають штрафи, ті хто не любить «грати» за правилами.

Безперечно, карантині заходи впливають на кількість перевірок. Але разом з цим, варто пам’ятати, що карантині виключення не поширюються, зокрема на санкції за порушення вимог законодавства в частині:

♦ ліцензування, обліку, виробництва, зберігання, транспортування і обігу пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

♦ цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;

♦ обладнання акцизних складів витратомірами-лічільниками та/або рівномірами-лічільниками;

♦ здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;

♦ порушення нарахування, декларування та сплати акцизного податку.

По материалам Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • ЗлаяБух
12.10.21 22:56

Приезжают с фактической проверкой по 2 раза в год на азс с 2018 года
Каждый раз - рисуют штраф
Каждый раз судимся и выигрываем
Крайний раз были месяц назад - приехали незаконно, с приказом но без направлений и удостоверений. Не пустили. Взяли на арест подали за недопуск. В след раз шины им попрокалываем, задрали уже, когда эти мрази ответственность начнут нести за свои действия

Ответить
  • ЗлаяБух
12.10.21 23:09

Когда уже начнут вести статистику и писать статьи о том - какими методами наказывают сотрудников дпс за неправомерные приезды на предприятия, сколько штрафов сотрудники дпс платят за проигранные суды предприятиям, и почему эти люди вообще позволяют себе акты проверок составлять без присутствия плательщика, а иногда даже и без проведения проверки

Ответить
  • Юра
13.10.21 02:33

ЗлаяБух, Не понимаю, если всё так, как вы пишите, то вам такие проверки прибыльные. суды вы выигрываете, а значит ущерб полностью возмещаете, да и бонусом компенсацию получаете, Другие пашут, а тут по суду недополученную прибыль имеете, да за моральный вред, поправть здоровье куда требуете путевку оплатить, поделитесь.

Ответить
  • ЗлаяБух
14.10.21 01:50

Возмещается судебный сбор -  и то, через 1.5-2 года после прохождения последней инстанции (у налоговой никогда нет денег на такие возмещения они тянут как могут) - а к ней дело доходит, как правило, приблизительно еще  через 1.5 года после проверки (итого 3-4 года ) , и моральный ущерб на инспектора уже не подать - так как трудовым законодательством не предусмотрено их штрафовать через такой срок + текучка инспекторов, они так долго там не задерживаются, а служебное расследование за правонарушение у них положено только в течении 6 мес проводить. 
Расходы адвокатов нам никто не возмещает
И по поводу морального ущерба, компенсации и недополученной прибыли - о чем вы говорите? сначала узнайте реалии, чтоб понимать всю эту дичь а потом думать что суды это удовольствие и путевки к поправке здоровья, о чем я и не писала

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям