Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.10.21
1241 1 Печатать

Комітет Ради рекомендує прийняти законопроєкт щодо оподаткування ІТ-індустрії

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроект щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (№ 5376).

Законопроектом пропонується ряд заходів, спрямованих на стимулювання розвитку ІТ індустрії, а саме:

- запровадження спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті – ІТ компаній, згідно з яким, зокрема, об’єктом оподаткування визначається не прибуток, а деякі операції вказаних платників податку, пов’язані із виведенням коштів з таких юридичних осіб, які оподатковуються за ставкою 9%;

- запровадження спеціального режиму оподаткування окремих доходів працівників резидентів Дія Сіті та залучених ними гіг-спеціалістів (фахівців, які виконують роботи (надають послуги) в рамках здійснення резидентами Дія Сіті їх господарської діяльності на підставі гіг-контрактів). Зокрема, пропонується звільнити від оподаткування доходи від відчуження акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є резидент Дія Сіті, дивідендів, які нараховуються емітентом корпоративних прав - резидентом Дія Сіті; оподатковувати за ставкою 5% доходи найманих працівників, які нараховані резидентом Дія Сіті; відносити до податкової знижки витрати на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статусу резидента Дія Сіті;

- введення спеціального порядку нарахування єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для платників - резидентів Дія Сіті.

Комітет підтримав ряд поправок, поданих до законопроекту народними депутатами, також напрацював комітетські поправки.

Зокрема, членами Комітету підтримана поправка, якою роботодавцям надається право робити неоподатковувані відрахування на недержавне пенсійне забезпечення, а також добровільне медичне страхування у межах 30% від суми нарахованої заробітної плати працівника.

Пропонується доповнити перехідні положення законопроекту дорученням Кабінету Міністрів протягом трьох місяців розробити механізм компенсації органам місцевого самоврядування коштів, виплачених платникам податків, у зв’язку з реалізацією права на податкову знижку, якщо платник податку на доходи фізичних осіб сплатив податок до іншого бюджету.

Також була підтримана комітетська правка, якою з прикінцевих положень законопроекту виключено норму про гарантування державою стабільності визначених цим Законом умов оподаткування резидентів Дія Сіті, а також залучених ними працівників та гіг-спеціалістів.

Узгоджено положення про встановлення для резидентів Дія Сіті трирічного перехідного періоду для поетапного переходу з системи оподаткування фізичних осіб-підприємців (ФОП), на спеціальну систему оподаткування резидентів Дія Сіті (гіг-контракти).

Також у законопроекті врегульовано питання оподаткування у разі, якщо податкова служба виявить, що платник перестав відповідати визначеним законодавством критеріям резидента Дія Сіті.

Комітет затвердив редакцію законопроекту і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у другому читанні проект закону №5376 прийняти в другому читанні та в цілому з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

По материалам ВРУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталия
22.10.21 11:14

Вот они это в серъёз обсуждали:"виключено норму про гарантування державою стабільності визначених цим Законом умов оподаткування резидентів Дія Сіті..."??? Держава как всегда не гарантирует  выполнение своих же придуманных законов и надеется на сотрудничество???  Как в анекдоте: я слово дал- я же и забрал..."

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям