Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.10.21
1877 2 Печатать

Як заповнити РК до ПН, складеної без факту здійснення господарських операцій?

Відповідно до п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ПКУ.

Пунктом 6 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, визначено, що дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Згідно із п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

Відповідно до п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Пунктом 192.1 ПКУ передбачено можливість складання розрахунку коригування до податкової накладної у разі допущення платником податку помилок при її складанні, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.    

Отже, у разі складання податкової накладної без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН платник податку з метою виправлення помилки може скласти розрахунок коригування до неї.

У такому розрахунку коригування:

► у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено помилку;

► у заголовній частині розрахунку коригування – дані із заголовної частини податкової накладної з індивідуальним податковим номером покупця на якого помилково (без факту здійснення господарських операцій) було складено податкову накладну;

► у розділі Б – зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ).

При цьому у графі 2.1 «код причини» розрахунку коригування зазначається код «103» (повернення товару або авансових платежів).

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів/послуг, на якого була складена така податкова накладна.

По материалам Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • тт
22.10.21 09:04

а если такой рк вам нужно выписать на неплательщика ндс, то можете не испытывать надежд он не зарегестрируется, а если нн которую корректируете выписана в одном периоде, а рк в другом то и с лимитом на сумму ндс тоже можете попрощаться и при чём навсегда и не зависимо зарегистрируется у вас рк или нет,поскольку он выписан в другом периоде и возникнет  сумма перевыщення между декой и единым реестром..... ведь до сих пор налоговики не могут устранить этот недорозумендель ...... Господи, за что это людям? каждый день,каждый час,каждую минуту и каждую секунду писяют людям в глаза. Я уже не помню ни один закон и ни один проект который бы вселял надежду на лучшее

Ответить
  • Надежда
22.10.21 10:23

Может это зависит от региона, но мои РК регистрируются.
Второй вопрос, а захочет ли получатель лишнего НДС его вернуть? 
Не всегда, бухгалтер отказывается регистрировать РК, объясняя что не включила ошибочную НН в декларацию, хотя он пополнил ей лимит. В суд не подавали, сумма не большая, но работать с этим покупателем в дальнейшем я не рекомендовала. Еще хуже, если по ошибке ( есть одинаковые названия и отличаются приставками ТД, КФ и пр) НН зарегистрировали на фирму прекратившую деятельность. Тогда кранты. 

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям