Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.11.21
1278 0 Печатать

Частину земельной ділянку передано в оренду. Як единнику платити земельний податок?

Нагадаємо, згідно пп. 4 п. 297.1 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку 1 – 3 груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку)) та платниками єдиного податку 4 групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва (пп. 4 п. 297.1 ПКУ).

ДПС у листі від 08.10.2021 р. № 3808/ІПК/99-00-04-01-03-06 розглянута ситуація, коли частина земельної ділянки передана единником в оренду. Як сплачувати земельний податок у такому випадку?

Податківці наголошують, якщо у договорі оренди (найму, позики) земельної ділянки та/або нерухомого майна, що розташоване на такій земельній ділянці, розмір земельної ділянки, право користування якою передається по договору оренди (найму, позики), не визначений, земельний податок за таку земельну ділянку та земельну ділянку під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах за всю площу земельної ділянки з урахуванням прибудинкової території (п. 284.3 ПКУ).

Для коректного застосування звільнення від плати за землю, передбаченого пп. 4 п. 297.1 ПКУ, у договорі оренди (найму, позики) нерухомого майна площа або частка земельної ділянки, яка разом з Об'єктами передається в користування, має бути визначена з дотриманням вимог п. 286.6 ПКУ - пропорційно тій частині площі об'єктів, що передані в оренду (найм, позику).

У такому випадку земельний податок нараховується пропорційно тій частині площі Об'єктів, що передані в оренду (найм, позику), з урахуванням прибудинкової території.

З огляду на викладене та з метою уникнення ризиків, пов'язаних з обчисленням податкових зобов'язань із земельного податку, договір оренди (найму, позики) нерухомого майна має містити розрахунок пропорційності, за яким визначено розмір земельної ділянки, що передається в оренду з Об'єктами, розташованими на такій земельній ділянці.

Отже, звільнення, передбачене пп. 4 п. 297.1 ПКУ, поширюється виключно на площу або частку земельної ділянки, що використовується Товариством для провадження своєї господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям