Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.11.21
942 0 Печатать

Бізнес пропонує розширити дистанційне виписування рецептів на лікарські засоби

Наразі Урядом реалізовується цифрова трансформація у багатьох напрямках. Відповідні зміни торкаються і сфери охорони здоров’я. В цьому контексті в Україні впроваджено електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ), однією із функціональних можливостей якої є можливість створення, внесення, перегляду та обміну деклараціями про вибір лікаря, який надає первину медичну допомогу, рецептами, направленнями, медичними записами, іншою інформацією та документами через електронні кабінети.

Водночас, створення електронної системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів, створення/модернізація Державного реєстру лікарських засобів та Державного реєстру медичних виробів, впровадження електронних рецептів на відпуск наркотичних засобів та облік видачі препаратів замісної підтримувальної терапії, препаратів інсуліну та усіх рецептурних препаратів – також відносяться до Пріоритетних напрямів цифрової трансформації на період до 2023 року.

Більше того, чинним законодавством визначається, що рецепт може виписуватись на рецептурному бланку або в електронній формі, зокрема через електронну систему охорони здоров’я відповідним фахівцем.

Проте, наразі можливість виписувати рецепт дистанційно, в рамках прийому пацієнта засобами телекомунікаційного зв’язку, дозволено виключно в рамках програми реімбурсації «Доступні ліки». Лікар, який надає первинну медичну допомогу, має право виписати рецепт без проведення особистого прийому пацієнта засобами телекомунікаційного зв’язку, у разі наявності хронічного чи затяжного захворювання або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та схемою лікування.

На переконання Європейської Бізнес Асоціації, можливість дистанційного виписування рецептів на лікарські засоби доцільно розповсюдити на всі лікарські засоби, а не лише ті, що входять до програми «Доступні ліки». Тим паче, це є актуальним в часи COVID-19 – аби не піддавати населення додатковому ризику, відвідуючи лікарню та аби упередити перевантаження лікарів, які повинні проводити особистий прийом.

Тож Асоціація звертається до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Віце-прем’єр-міністра України – Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова та Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко із закликом сприяти повноцінному розповсюдженню сучасних інструментів комунікації пацієнтів з лікарями, особливо в часи пандемії COVID-19.

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям