Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.11.21
1419 0 Печатать

Депутати збираються посилити боротьбу з тіньовим обігом пального

До Верховної Ради внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку» (реєстр. № 6299), який  розроблено з метою забезпечення прозорого контролю за обігом октанопідвищуючих речовин, що використовуються при виробництві пального .

Законопроєктом пропонується:

в частині адміністрування акцизного податку з пального.

1. Включити до підакцизних товарів розчинники, до складу яких входять метанол, МТБЕ та інші підакцизні товари, що можуть бути використані для виробництва пального.

Перелік розчинників що підлягають оподаткуванню, затверджується Кабінетом Міністрів України. На такі розчинники запроваджується ставка акцизного податку – 245 євро за 1000 літрів.

2.  Якщо розчинники не використовуються для виробництва пального суб’єктами  хімічної, нафтохімічної та добувної промисловості, тоді на них  встановлюється  нульова ставку акцизного податку при ввезенні імпортерами  або реалізації їх таким виробникам.

             При нецільовому використанні розчинників такими суб’єктами застосовувати повну ставку акцизу (245,5 євро за 1000 літрів) та штраф 100 % від суми нарахованого акцизного податку.

3.  Передбачити контроль за цільовим використанням розчинників:

-    перелік підприємств, які отримують розчинники за нульовою ставкою, та розмір квот затверджуються Кабінетом Міністрів України;

-    ДПС здійснює контроль за використанням розчинників через СЕА РПСЕ;

-    суб’єкти, що користуються пільгою протягом 180 днів після отримання розчинника, подають ДПС довідку про цільове використання;

-    суб’єктам, які здійснюють використання та реалізацію виключно розчинників, надається можливість не обладнувати місця зберігання розчинників приладами обліку (витратомір-лічильник та рівнемір-лічильник).

4.  Запровадити перехідний період для нових платників акцизного податку для реєстрації їх в СЕА РПСЕ та внесення розчинників до СЕА РПСЕ.

Аналогічний перехідний період був запроваджений при залученні до підакцизних товарів мастил та розчинників на основі метанолу (Закон України

№ 1117 від 17.12.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування»);

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям