Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.11.21
1735 0 Печатать

Якщо маєте податковий борг, Вам можуть обмежити виїзд за кордон

Наявність податкового боргу  призводить до негативних наслідків не тільки для державної казни, а й для самого платника. Але не всі платники податків усвідомлюють,  або хоча б знають про наслідки такої заборгованості. Відносно боржників податківцями можуть вживатись відповідні заходи, серед яких надсилання податкових вимог, опис майна у податкову заставу, реєстрація податкової застави в державних реєстрах тощо.

На жаль, податковий борг тягне за собою не лише грошові втрати. Фізичні особи або посадові особи юрособи-боржника (директор, головний бухгалтер) можуть отримати ще й заборону на виїзд за межі України. Адже, використовуючи своє право, податкові органи звертаються до органів державної виконавчої служби з ініціативою обмеження в судовому порядку у виїзді боржників за кордон.

Так, Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема якщо він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому

виконанню в порядку, встановленому законом, до виконання  зобов’язань. Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу.

Це означає, що податковий борг може привести до заборони на виїзд тоді, коли документи про його стягнення потрапили до державного виконавця. Підставами для цього є:

- судове рішення, що набуло чинності, про стягнення податкового боргу стосовно фізичної особи/ФОП/юридичної особи та його не виконали добровільно;

- ФОП/фізична особа не сплатили (посадова особа юридичної особи не здійснили дій для сплати) недоїмку з ЄСВ відповідно до вимоги протягом 10 днів з моменту її отримання.

Податківці наголошують, що головна мета Служби - не просто стягнути наявний податковий борг чи обмежити виїзд боржника за кордон, а, насамперед, упередити появу боргу шляхом стимулювання платників податків до самостійної сплати зобов’язань.

А перевірити інформацію про наявність чи відсутність податкової заборгованості кожен може самостійно в електронному кабінеті платника на вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Владислав Грабовий, заступник начальника ГУ ДПС у Рівненській області.

По материалам ГУ ДПС у Рівненській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям