Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.11.21
7311 0 Печатать

Найгостріші бухгалтерські помилки на співбесідах та що робити аби їх уникнути

Співбесіда під час пошуку робітника будь-якого фаху – це завжди етап непередбачуваний. І якщо критерії, за якими роботодавець, обирає того чи іншого співробітника, можуть відрізнятися з огляду на специфіку окремої професії, то ставлення до своєї роботи та обов’язків від нового працівника всі керівники очікують приблизно однакового. Ми проаналізували погляди декількох роботодавців на професійні та особисті якості саме бухгалтерів, яких вони готові запросити до своєї команди, і хочемо поділитися цими секретами з вами.

Що змушує роботодавців відмовляти бухгалтерам…

«Рівень очікуваної зарплати, - скажете ви. – Та недостатній досвід в тому чи іншому напрямку». Іноді дійсно уявлення про винагородження за працю у робітника та роботодавця не співпадають, та, як не дивно, це не основна причина відмови. Роботодавців відштовхують декілька речей в бухгалтері, що прийшов на співбесіду:

  1. Бухгалтер говорить неправду або ухиляється від відповіді. (Зрозуміло, що бухоблік – річ, де брехня або хитрощі можуть обійтися доволі дорого. Але не тільки ця причина змушує шукача одразу відмовити кандидату. Людина, яка приховує правду, не може або не хоче адекватно визнавати свої помилки, намагається виглядати краще аніж є насправді, приписує собі досвід в справах, з якими насправді не була пов’язана.)
  2. Бухгалтер не розуміє специфіки діяльності на підприємстві, куди хоче влаштуватися на роботу. (Деякі бухгалтери звикли працювати машинально, робити так, як було прийнято, не замислюючись, правильно це чи ні. Багатьом роботодавцям простіше заповнити недолік знань в якомусь напрямку, якщо у кандидата є розуміння основ професії /адже знати абсолютно все не міг навіть Сократ/, ніж змінити ставлення працівника до роботи).
  3. Бухгалтер не приділяє достатньої уваги комунікації: скутий або навпаки надто говіркий, ухиляється у відповідях, не розуміє, з ким і навіщо спілкується. (Тут справа не в тому, що свого співрозмовника на співбесіді треба сприймати як бога. Річ в розумінні, чого від вас чекають. Якщо співбесіда проходить з працівником відділу кадрів, зрозуміло, що він належним чином не оцінить специфічну бухгалтерську інформацію, якою ви його «завантажите». Кадровик буде пізнавати ваші особисті якості, ставлення до роботи, емоційну витримки та амбітність. А ось в розмові з безпосереднім керівником, фінансовим директором, доречно буде говорити «бухгалтерською» мовою. І знову ж таки не перекручувати інформацію та не напускати туману.)

… а що, навпаки, їх приваблює в бухгалтерах.

З провальною поведінкою на співбесідах більш менш розібрались. А тепер найцінніше – що полюбляють роботодавці і що вони цінують в бухгалтерах найбільш. Забігаючи наперед, запевняємо, що все це можна в собі розвинути та набути. За умови бажання звичайно.

  • Важливі як теоретичні знання, так і практичні професійні навички. З особистих якостей для бухгалтера особливо важливі прагнення до професійного розвитку, відповідальність, націленість на результат і вміння працювати в команді.
  • Якщо це бухгалтер матеріальної групи, то дуже важливий рівень уважності, наполегливості й посидючості кандидата, потім знання тієї області бухгалтерського обліку, на яку йде відбір.
  • Скрупульозність, яка буде гарантом того, що у роботодавця не буде помилок і, як наслідок, штрафів і проблем з перевіряючими органами. Також важливим є знання «фактури» - з яким програмним забезпеченням мав справу бухгалтер, які форми оподаткування вів, облік за яким масштабом колективу вів, який досвід участі в перевірках.

Шпаргалка-опитування бухгалтера на співбесіді

Зрозуміти, в якому напрямку діяти та як стати бухгалтером, який сам зможе обирати роботодавця, а не намагатиметься сподобатися всім, краще за все допоможуть конкретні питання, з відповідей на які щодо вас робитимуться висновки. Тож занотовуйте та підтягуйте проблемні сторони:

  • Як ви підвищуєте свою професійну кваліфікацію?
  • Наведіть приклад успішного та неуспішного професійного досвіду, ситуації. Чого ви навчилися?
  • Вас можна назвати відповідальною людиною? Чому?
  • Що є результатом вашої роботи? Як, за якими критеріями можна оцінити вашу роботу - добре вона зроблена чи ні?
  • З яким програмним забезпеченням працювали?
  • Які форми оподаткування вели, скільки співробітників в штаті, чи були перевірки, які?
  • Коли і яка звітність подається, куди?
  • Які варіанти оптимізації податків знаєте - різні відрахування і повернення того ж ПДВ?
  • Які види оподаткування знаєте? У чому відмінності одних від інших?
  • Чи були перевірки контролюючих органів за період вашої роботи? Як проходили?
  • Що любите, що не подобаються в своїй роботі?
  • Чи були у вас конфлікти і через що?

Пара порад на майбутнє

Тож напевне ви вже здогадалися – найбільша запорука затребуваності у більшості роботодавців – це постійне підвищення власної кваліфікації, бухгалтерська допитливість та відсутність переконання «я знаю все, вчитися мені не треба!». Постійно зростаючи професійно, навчаючись на курсах для бухгалтерів, ви доведете роботодавцю свою обізнаність у багатьох аспектах бухобліку. Ваша кандидатура викликатиме впевненість та спокій, що вашими зусиллями складні та важливі справи на підприємстві будуть вирішені грамотно, законно та вчасно.

Навчайтесь бухгалтерії легко в Factor.academy

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям