Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.11.21
1511 2 Печатать

Для платників "податку на Google" затверджено окрему декларацію з ПДВ

Нагадаємо, що особи-нерезиденти, які постачають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, зобов'язані зареєструватися платниками ПДВ за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс. Це передбачено статтею 2081 ПКУ. Реєстрація обов’язкова, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік.

Також особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ, відповідно до пункту 2081.2 ПКУ подає спрощену податкову звітність щоквартально (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду.

Звітність подається незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

На виконання цих норм ПКУ наказом Мінфіну від 21.10.2021 р. № 555 затверджено:

  •  форму спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість;
  •  форму уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — уточнюючий розрахунок);
  •  Порядок заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість.

Спрощена податкова декларація та уточнюючий розрахунок заповнюються державною або англійською мовою.

Усі показники у спрощеній податковій звітності проставляються в іноземній валюті (євро або долар США) з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Платник ПДВ самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у спрощеній податковій звітності.

Форми декларації та уточнюючого розрахунку розміщуються на спеціальному портальному рішенні для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

У тексті наказу зазначено, що він набирає чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Таким чином нерезиденти, які постачають фізичним особам електронні послуги, будуть звітувати з 2022 року.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Людмила
25.11.21 10:04

шо це? куда це?

Ответить
  • Ния
25.11.21 15:46

Интересно, а как они собираются контролировать превышение у нереза объема в 1 млн грн операций в Украине по предоставлению электронных услуг? Просто страшилка, авось проканает?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям