Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.21
7564 2 Печатать

Повідомлення про прийняття на роботу: визначаємо строк зберігання

Автор: Біляєва Олена, експертка з питань оплати праці.

Який строк зберігання повідомлення про прийняття працівника на роботу? Чи можуть представники Держпраці вимагати повідомлення за 2015 рік, якщо податкові органи вже перевірили підприємство за цей період?

Строки зберігання повідомлень

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення органу ДПС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ (ч. 4 ст. 24 КЗпП).

Форма повідомлення затверджена постановою КМУ від 17.06.2015 № 413. Цією ж постановою встановлено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається роботодавцем до територіальних органів ДПС за місцем обліку як платника ЄСВ до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Подати повідомлення можна одним із трьох способів:

• засобами електронного зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб;

• на паперових носіях разом із копією в електронній формі;

• на паперових носіях, якщо трудові договори укладені не більше ніж із п’ятьма особами.

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Мариночка
01.12.21 10:23

Як наслідок, на ці штрафи не поширюються строки давності для застосування адміністративно-господарських санкцій, зазначені в ст. 250 ГКУ: 6 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня здійснення порушення.
Як розуміти - але не пізніше ніж через один рік з дня здійснення порушення.????
Не можуть застосувати штраф по ст 265, якщо порушення було скоєно більше року тому?

Ответить
  • Раїса
01.12.21 19:05

Мариночка, не так. Дійсно, згідно ст. 250 глави 27 ГКУ " санкції можуть бути застосовані до суб’єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб’єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності".
Но проблема в том, что в ст. 265 КзПП  сказано "Штрафи, накладення яких передбачено частиною другою цієї статті, є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України."
Поскольку несвоевременная подача уведомления - это нарушение, штраф за которое предусмотрен во 2-й части ст. 265 КзПП то на него не распространяются админ. санкции из главы 27 ГКУ, а именно 1 год со дня нарушения. Поэтому Держпраци считают, что это нарушение не имеет срока давности(!), а Минсоцполитики и суды считают, что "до таких правовідносин повинні застосовуватися загальні строки давності із ст. 113 ПКУ — 1095 днів, або 3 роки".

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям