Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.11.21
3366 0 Печатать

Заповнення податкової накладної при ліквідації основних засобів за рішенням платника

Оскільки ліквідація основних засобів за самостійним рішенням платника податків прирівнюється до постачання товарів, то списання об'єкта супроводжують нарахуванням ПДВ і оформленням податкової накладної. Податкові зобов’язання за ставкою 20 %. нараховують на звичайну ціну списаного основного засобу, але не нижче від балансової вартості на момент ліквідації (підпункт 14.1.191, підпункт "а" пункту 185.1, пункт 189.9 ПКУ).

Якщо втратили основні засоби через форс-мажорні обставини: із причин, що не залежать від платника податків: крадіжка, пожежа, потоп та ін. і навіть ліквідація за власною ініціативою ПДВ не нараховується, якщо цей об'єкт демонтувати, знищити і правильно все задокументувати.

Відмінність ПН у разі ліквідації основних засобів: особливий тип причини невидачі покупцеві - "05". Цей код проставляється у відповідному рядку лівого верхнього квадратика ПН. При цьому, ліквідаційна ПН не буває зведеною. Тому всі інші рядки в лівому верхньому квадраті ПН залишаться незаповненими.

Спеціальні правила встановлено також для даних покупця. Найменування зазначають своє власне або ПІБ фізособи-підприємця, а індивідуальний податковий номер умовний - "400000000000" (п. 12 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 31.12.2015 № 1307). Рядок "Податковий номер" покупця й код джерела реєстрації в правій частині ПН не заповнюється.

В табличній частині розписують абсолютно всі графи рядка, докладно розшифровуючи номенклатуру (найменування основного засобу за даними бухобліку), код за УКТ ЗЕД, одиниці виміру з їхнім кодуванням, кількість, ціну без ПДВ, код ставки, вартість без ПДВ і суму податку. У тому випадку, коли основний засіб імпортований, проставляють також хрестик у графі 3.2.

Також необхідно визначити звичайну ціну основних засобів відповідно до підпункту 14.1.219 ПКУ.

Код УКТ ЗЕД проставляється відповідно до Закон України "Про Митний тариф України" від 04.06.2020 р. № 674-IX. Якщо не вдається визначити код самостійно, можна звернутися до Торгово-промислової палати.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Ігор Ткачов

По материалам ГУ ДПС у Луганській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям