Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.11.21
4364 3 Печатать

Рада планує впровадити накопичувальні пенсійні внески з 2023 року

 У Верховній Раді з'явився доопрацьованиий Комітетом ВРУ проєкт Закону № 2683 "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення". 

Законопроєктом передбачається встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників. Так, роботодавці сплачуватимуть 1% у 2023, 1,5 % у 2024, 2 % у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників, а Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів Державного бюджету України.

При цьому, розмір ЄСВ, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу ЄСВ.

За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3 відсотків від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності у середньому по економіці.

Такі ж умови державного співфінансування пропонуються також для участі в системі для фізичних-осіб підприємців та самозайнятих осіб, яка є добровільною.

Законопроєктом пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Законопроєктом запропонована комбінована модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає акумулювання внесків в уповноваженому пенсійному фонді, створеному державою, на період до 31.12.2025 року, після чого учасник системи може обрати для себе буд-який авторизований недержавний пенсійний фонд, куди будуть сплачуватись внески на його користь та формуватись пенсійні накопичення.

Облік учасників накопичувальної пенсійної системи у недержавних пенсійних фондах будуть здійснювати авторизовані адміністратори недержавних пенсійних фондів.

Управління активами недержавний пенсійних фондів буде здійснюватися авторизованими компаніями з управління активами.

Зберігання пенсійних накопичень буде здійснюватися авторизованими банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Авторизація компаній з управління активами, зберігачів, недержавних пенсійних фондів, адміністраторів буде здійснюватись відповідно до вимог відбору, визначених Законопроектом. Авторизацію здійснюватиме державний регулятор – Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Таким чином, законопроєктом запропонована децентралізована модель функціонування накопичувальної пенсійної системи після проходження періоду її становлення (перехідного періоду) - з 01.01.2026 року з можливістю для учасників системи самостійно обирати недержавний пенсійний фонд, в якому вони будуть формувати свої пенсійні накопичення.

Разом з тим, існування серед недержавних пенсійних фондів уповноваженого фонду, створеного та контрольованого державою, дозволить учасникам, які не визначились з вибором недержавного пенсійного фонду, залишатися учасником уповноваженого пенсійного фонду.

Пенсійні накопичення учасників пенсійних фондів зберігаються від знецінення та інфляційного впливу за рахунок їх інвестування в переважно консервативні фінансові інструменти. Інвестиційна обмеження щодо інвестування пенсійних накопичень визначені Законопроектом виходячи з консервативної інвестиційної стратегії.

Законопроєкт передбачає створення системи гарантування пенсійних накопичень у обов’язковій системі пенсійного забезпечення, що дозволить забезпечити сталість цієї системи та впевненість її учасників у збереженні власних накопичень.

Додатковою системою гарантій збереження пенсійних накопичень у системі накопичувального пенсійного забезпечення є жорсткі вимоги щодо допуску до роботи в системі та контролю за діяльністю суб’єктів, які обслуговують кошти учасників цієї системи, з боку державних регуляторів, які встановлені Законопроектом.

 Таким чином, законопроєкт передбачає конкурентну архітектуру накопичувальної системи пенсійного страхування з елементами централізації на перехідний період, систему державного контролю та гарантій збереження пенсійних накопичень.

 

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Светлана
30.11.21 07:58

готовятся стать бенефициарами частных пенсионных фондов, чувствуют жареное сволочи

Ответить
  • Ирис
30.11.21 10:23

И отказаться от сего дива нельзя будет? Очередной заработок на народе 

Ответить
  • Тамара
30.11.21 12:42

!!! КАКИЕ 2%?! У нас у же такое было! -только тогда ндфл (подоходный )был 15% и к нему присоединили пенсионный 2 и 2,5(от дохода) % -так пусть уменьшают подоходный и берут опять обратно пенсионный и ведут накопления!!-они что людей вообще за "дураков ПОЛНЫХ" держут.. ЭТО КАПЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям