Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.12.21
1231 0 Печатать

Деякі особливості відображення у звітах № 1-ОА та № 1-ОТ обсягів придбаних (імпортованих) та реалізованих товарів

Звіти за формами № 1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі» та № 1-ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі» та порядки їх заповнення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 № 49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення».

Відповідно до форм Звітів та Порядку № 49, Звіти складаються окремо за кожний місяць суб’єктами господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями/тютюновими виробами, незалежно від форми власності, та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подаються в електронній формі до органів ДПС за основним місцем обліку таких суб’єктів господарювання.

Заповнення окремих граф форм Звітів в частині відображення обсягів алкогольних напоїв/тютюнових виробів, придбаних як на митній території України (в тому числі у виробника та у підприємств оптової торгівлі), так й імпортованих, реалізованих як на митній території України (в тому числі у роздрібній торгівлі та підприємствам оптової торгівлі) так й на експорт, здійснюється на підставі первинних та/або зведених облікових документів у відповідності до Закону України від 16 липня 1999 року № 996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами і доповненнями, товарно-транспортних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, які оформлені на продукцію, що відвантажується з акцизного складу у звітному місяці та належним чином оформлених митних декларацій.

При цьому згідно з п. п. 14.1.212 ПКУ реалізація підакцизних товарів (продукції) – будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

В свою чергу відповідно до п. п. 213.2.1 ПКУ підакцизні товари (продукція) вважаються вивезеними (експортованими) платником акцизного податку за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною декларацією, у тому числі, якщо відвантаження відбулося у звітному періоді, а вивезення (експортування) – у наступному звітному періоді і на дату подання декларації з акцизного податку за звітний місяць наявна така митна декларація.

По материалам Головне управління ДПС у Дніпропетровській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям