Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.12.21
1268 3 Печатать

Виплата доходу ФОПу, місце знаходження/проживання якого зареєстровано на тимчасово окупованій території

7 грудня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" на тему: «Виплата доходу фізичній особі – підприємцю, місце знаходження/проживання якої зареєстровано на тимчасово окупованій території».

На питання платників податків відповіла начальник відділу податкового адміністрування підприємств чорної та кольорової металургії управління податкового адміністрування підприємств гірничо-металургійної сфери Людмила Карась.

Які особливості існують при нарахуванні (виплатах) доходу фізичним особам – підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія?

Згідно з п.п. 38.9 п. 38 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ під час нарахування (виплати) фізичним особам – підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи фізичних осіб у джерела виплати.  При цьому на таких осіб не поширюється дія п. 177.8 ПКУ та п.п. 2 п. 297.1 ПКУ.

У якому разі норма п.п. 38.9 п. 38 «Перехідних положень» може не застосовуватись?

Норма п.п. 38.9 п. 38 «Перехідних положень» може  не застосовуватись  у разі, якщо фізична особа – підприємець надасть суб’єкту господарювання документи, що підтверджують її  державну реєстрацію за місцезнаходженням на території в межах України.

Яким чином підтверджується реєстрація фізичної особи – підприємця за місцезнаходженням на території в межах України?

Документом, підтверджуючим державну реєстрацію фізичної особи – підприємця за місцезнаходженням на території в межах України є копія виписки (витягу) з ЄДР.

Для цього фізична особа – підприємець, місце проживання якої зареєстровано на тимчасово окупованій території, повинна звернутись до державного реєстратора та здійснити перереєстрацію місцезнаходження на території, підконтрольній Україні.

Відповідно до ст. 9 Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) містяться дані, зокрема, про місце проживання фізичної особи – підприємця.

В які терміни фізична особа – підприємець може встати на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням?

Взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням/місцем проживання платників податків, які змінили місцезнаходження/місце проживання з тимчасово окупованої території (на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження) на територію в областях або місті Києві здійснюється не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з ЄДР про зміну місцезнаходження/місця проживання (п. 5 наказу Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1127 «Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів»).

Дані про взяття на облік платника податків передаються до ЄДР у день взяття на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання) із зазначенням: дати та номера запису про взяття на облік, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків взято на облік (п. 10.11 розд. Х Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588).

По материалам Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Инна
08.12.21 09:48

Данной статьей вы признаете временно окупированные территории не Украиной!

Ответить
  • Светлана
08.12.21 10:45

Ну чому ви так . Адже   ФОП  сплачує податки і подає звіти за місцем реєстрації. І  на сьогодні багато  ФОПів  фактично   працюють тут, не змінюючи  приписки  і не сплачуучи податків

Ответить
  • Наталья
08.12.21 10:53

Да, мне просто поразительно, почему ФОП должны где-то перерегистрироваться, а не могут просто со своей обычной пропиской числиться за какой-то налоговой (например налоговой Мариуполя или Харькова).. Реально есть люди, которые там живут и хотят удаленно работать, но у них вот такие проблемы с пропиской возникают..

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям