Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.12.21
1177 0 Печатать

Чи може додаткова відпустка, яка надається учасникам бойових дій, бути перенесена на інший період, продовжена або поділена на частини?

До Головного управляння Держпраці у Дніпропетровській області звернувся за консультацією громадянин, який працює на підприємстві, з питань отримання відпустки, як учасник бойових дій.

Фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області даному громадянину було надано роз’яснення про те, що учасникам бойових дій, статус яких визначено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-ХІІ, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік відповідно до вимог статті 162 Закону України «Про відпустку».

Аналогічна норма також міститься в статті 722 Кодексу законів про працю України. Оскільки спеціальних застережень не зроблено, то право на додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплата відпусток здійснюється за рахунок коштів установ та організацій. Дана відпустка не належить до категорії щорічних. Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та інвалідів війни, наведено відповідно у статті 6 та 7 Закону № 3551-ХІІ.

Додаткову відпустку для учасників бойових дій та інвалідів війни не можна перенести на інший період або подовжити у разі хвороби працівника, перенесення на наступний календарний рік, поділити на частини, замінити грошовою компенсацією під час звільнення, в порівнянні з основною щорічною відпусткою.

Додаткова відпустка, передбачена статтею 162 Закону України «Про відпустку», надається незалежно від відпрацьованого в році часу один раз упродовж календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни. Право на цю відпустку не обмежується тривалістю інших видів відпусток.

По материалам ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям