Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.12.21
2055 0 Печатать

Чи зберігається право на отримання соціальної допомоги на дитину у разі працевлаштування на неповний робочий час жінки, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною?

Жінка, яка фактично знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у період відпустки мас право працювати на умовах неповного робочого часу a6o вдома.

Робота з неповним робочим часом регулюється ст. 56 КЗпП. А саме, у відповідності до вимог ч. 1 статті 56 КЗпП законодавчо визначено, що за угодою між працівником i власником aбo уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так i згодом неповний робочий день a6o неповний робочий тиждень.

На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років aбo дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під iï опікуванням, aбo здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник aбo уповноважений ним орган зобов’язаний встановлювати їй неповний робочий день aбo неповний робочий тиждень.

Встановлення неповного робочого часу оформляється шляхом подання працівницею відповідної заяви, в якій вона повинна вказати тривалість робочого часу, за яким вона хоче працювати, це може бути, як неповний робочий день так і неповний робочий тиждень.

При цьому роботодавець не має права відмовити жінці, яка у період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виявить бажання працювати на умовах неповного робочого часу, i зобов’язаний встановити їй тривалість робочого часу, про яку вона просить.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому чacy або залежно від виробітку (ч. 2 статті 56 КЗпП). При цьому робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 3 статті 56 КЗпП).

Крім того, постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 затверджений «Порядок призначення i виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» (далі - Порядок).

Також в п.13 даного Порядку зазначено, що продовження трудової діяльності працівника, не є підставою для припинення таких виплат. Тобто у разі виходу на роботу на неповний робочий час, під час знаходження у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за працівницею зберігається право на отримання соціальних допомог на дитину.

По материалам ГУ Держпраці у Дніпропетровскій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям