Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.12.21
3731 4 Печатать

ДПС радить до ТТН на пальне додавати копію зареєстрованого першого екземпляру акцизної накладної

На виконання доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 22.11.2021 р. № 52566/1/1-2 у рамках діяльності міжвідомчих робочих груп для проведення спільних заходів з метою боротьби з нелегальним обігом пального в Україні, органами Державної податкової служби разом з правоохоронними органами організовано роботу щодо контролю дотримання норм законодавства та визначення легальності походження пального при його переміщенні на території України.

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 231.6 ПКУ реєстрація в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) першого примірника акцизної накладної при реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу здійснюється у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу.

Відповідно до п.п. 14.1.212 ПКУ реалізація пального – це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного: до акцизного складу; до акцизного складу пересувного; для власного споживання чи промислової переробки; будь-яким іншим особам.

Таким чином, акцизна накладна на відпуск пального повинна бути зареєстрована в ЄРАН не пізніше моменту відвантаження такого пального з акцизного складу.

У разі виявлення випадків переміщення пального транспортними засобами, не зазначеними в акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах, до порушників можуть бути застосовані санкції, передбачені ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі — КУАП) та ст. 228.3 ПКУ.

Відповідно до ст. 164. КУАП переміщення пального транспортними засобами, не зазначеними в акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах, або в заявках на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією пального або спирту етилового та транспортних засобів.

Відповідно до ст. 228.3. ПКУ у разі виявлення фактів переміщення та/або зберігання пального з використанням транспортних засобів, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, складених на операції, при здійсненні яких переміщується та/або зберігається пальне у таких транспортних засобах, або в заявках на переміщення пального, що не є акцизними складами пересувними, а також фактів реалізації пального з таких транспортних засобів відповідні контролюючі органи тимчасово (до винесення рішення суду) вилучають такі пальне або спирт етиловий та транспортні засоби з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію).

Рекомендуємо: для підвищення ефективності здійснення контролю у частині мінімізації часу затримки транспортного засобу для проходження процедури перевірки легальності походження пального, що перевозиться, рекомендуємо при відвантаженні пального з акцизного складу транспортним засобом до товарно-транспортної накладної додавати копію зареєстрованого в ЄРАН першого екземпляру акцизної накладної, складеного на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах.

По материалам ДПСУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Фунт
10.12.21 11:35

Была простая ТТН, но идя "навстречу" бизнесу налоговая её ещё "упростила".
В итоге: стали туда писать - объём и плотность ГСМ при 15 градусах, высоту, длину, ширину авто и прицепа, их марки, вес.....
Теперь к ней рекомендуют (по факту заставляют) прицепить акцизку!
Для креатива, упырям из налоговой, даю наводку для следующих новаций: обязать указывать цвет авто, марку шин, объем топливного бака, клиренс, наличие спального места, цвет обивки салона тягача и наличие автономного отопления.
Относительно водителя: к ТТН прикладывать справку о составе семьи, о вакцинации, военный и охотничий билет, копию паспорта и фотографию 3х4 в зелёной рамке.....

Ответить
  • Марьяна
10.12.21 12:27

Фунт, это Вы зря. Вряд ли конечно они нас читают, но подадут же потом под соусом пожеланий трудящихся 

Ответить
  • Аліса
10.12.21 14:19

Ниче, шо бумага стоит хорошие деньги...

Ответить
  • *
10.12.21 16:44

А куда делась диджитализация всея страны?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям