Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.12.21
1500 0 Печатать

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у листопаді 2021 року

У листопаді 2021 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 10,3% (із 10,9% у жовтні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,8%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактична споживча інфляція очікувано продовжувала сповільнюватися, але залишалася вищою за прогноз, опублікований в Інфляційному звіті за жовтень 2021 року. Це зумовлювалося вторинними ефектами від подорожчання енергоресурсів і сировини, збільшенням інших виробничих витрат бізнесу, зокрема на оплату праці.

Базова інфляція в листопаді незначно пришвидшилася (до 7,7% р/р із 7,6% р/р у жовтні)

Під впливом високих виробничих витрат бізнесу тривало подорожчання оброблених продовольчих товарів (на 13,3% р/р). Зросли ціни на макаронні вироби та хлібопекарську продукцію, а також на молочні та м'ясні продукти. Натомість надалі знижувалися темпи зростання цін на соняшникову олію завдяки надходженню на ринок продукції нового врожаю та через збільшення бази порівняння.

Надалі прискорювалися темпи зростання вартості послуг (до 10,1% р/р). Дорожчали послуги кінотеатрів, спортзалів, готелів, хімчисток та закладів громадського харчування через збільшення виробничих витрат бізнесу та карантинні обмеження. Надалі зростала вартість послуг лікарень на тлі підвищеного попиту у зв'язку з новою хвилею COVID-19. Також дорожчало страхування автомобілів. Суттєво зросли ціни на послуги туроператорів, зокрема стрімко подорожчали пакетні тури.

Темпи зростання цін на непродовольчі товари залишилися на рівні попереднього місяця (1,5% р/р). З одного боку, подорожчав домашній текстиль і побутова техніка, зокрема через послаблення курсу гривні до долара США в другій половині листопада. А з іншого, – надалі знижувалися ціни на одяг і взуття та автомобілі під впливом посилення гривні в попередні місяці та її зміцнення до низки інших валют основних партнерів упродовж листопада.

Стрімко сповільнилося зростання цін на сирі продукти харчування (до 12,8% р/р)

Через розширення пропозиції знизилися темпи зростання цін на фрукти та овочі. Зокрема, яблука та цитрусові надалі дешевшали, зменшилися й ціни на помідори, а подорожчання огірків стрімко сповільнилося. Продовжували знижуватися й темпи зростання цін на цукор через високий врожай цукрових буряків. Повільніше також зростали ціни на яйця.

Водночас надалі прискорювалося подорожчання молока і м'яса через складну ситуацію в тваринництві та зростання виробничих витрат, зокрема на корми та енергію.

Нижчими темпами зростали й адміністративно регульовані ціни (на 13,7% р/р)

Стрімко сповільнилося зростання вартості природного газу для населення через вичерпання ефектів минулорічної низької бази порівняння та дії річних контрактів для населення. Повільніше також дорожчали послуги опалення внаслідок збереження незмінними тарифів для домогосподарств. Знизилися й темпи зростання цін на тютюнову продукцію. Водночас продовжував помірно дорожчати алкоголь.

Зростання цін на паливо незначно сповільнилося (до 33,6% р/р)

Це насамперед зумовлюється ефектами бази порівняння та зміцненням гривні в попередні періоди. Певний вплив і надалі мали ефекти від запровадження державного регулювання на ринку пального в травні 2021 року.

Пік зростання споживчих цін пройдено у вересні, про що свідчить уповільнення інфляції в жовтні та листопаді 2021 року. Споживча інфляція і надалі поступово знижуватиметься. Цьому сприятимуть кращі цьогорічні врожаї, корекція цін на світових товарних ринках, порівняно міцний курс гривні 2021 року, вичерпання ефектів низької бази порівняння та подальший ефект від ужитих Національним банком заходів з посилення монетарної політики.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям