Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.12.21
1414 0 Печатать

Чи треба платити мінімальний ЄСВ нотаріусу, який отримав дохід менше розміру мінімальної заробітної плати?

ЄСВ для осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Водночас сума ЄСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску в місяць (ч. 5 ст. 8 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування").

Водночас, податківці інформують, що з 1 січня 2021 року, відповідно до внесених змін до вищевказаного закону, якщо платник ЄСВ не отримував дохід (прибуток) в звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не менше розміру мінімального страхового внеску.

Тому з 1 січня 2021 року особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність і не отримали дохід від такої діяльності в звітному періоді або в окремому місяці звітного періоду, мають право самостійно визначити базу нарахування ЄСВ.

Якщо ж в окремому місяці звітного кварталу дохід отриманий у розмірі менше мінімальної заробітної плати, то сума ЄСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску.

По материалам ГУ ДПС в Івано-Франківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям