Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.01.22
1895 0 Печатать

Розширено повноваження інкасаторських компаній щодо їхньої взаємодії з банками

Національний банк України розширив повноваження інкасаторських компаній щодо їх взаємодії з банками з питань оброблення та зберігання готівки.

Так, інкасаторські компанії, які отримали ліцензію Національного банку на надання банкам послуг з інкасації та його погодження на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки, отримали можливість:

  • на договірних відносинах передавати готівку банку, що зберігається в сховищі інкасаторської компанії, іншому банку, а також підкріплювати безпосередньо каси банку, пунктів обміну валют, банкомати готівкою банку, що зберігається в інкасаторській компанії;
  • переказувати власні кошти з поточного рахунку на спеціальний рахунок та повертати власні кошти зі спеціального рахунку на поточний рахунок;
  • обмінювати готівку (банкноти на монети) за заявкою клієнта в касі клієнта.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 24.12.2021 р. № 151 “Про затвердження Змін до Положення про порядок взаємодії юридичних осіб, що здійснюють операції з оброблення та зберігання готівки, з іншими юридичними особами” (далі – постанова № 151).

Крім того, постановою № 151 передбачено, що банки, які здійснюють обслуговування інкасаторських компаній (розрахункові банки), зобов’язані виконувати функції суб’єкта первинного фінансового моніторингу щодо операцій з готівкою, а інкасаторські компанії – надавати розрахунковим банкам на їхній запит інформацію щодо проведених операцій з готівкою.

Виконання вимог постанови № 151 сприятиме подальшому вдосконаленню процесів аутсорсингу в готівковому обігу, а також підвищенню контролю та прозорості операцій з готівкою інкасаторських компаній.

Постанова № 151 набирає чинності з 1 березня 2022 року, що дасть змогу інкасаторським компаніям та банкам підготуватися до врахування її вимог у своїй роботі.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям