Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.01.22
1568 0 Печатать

Працевлаштування громадян України за кордоном та пенсійне забезпечення: що треба знати

Відповідно до статті 43 Конституції України, кожен має право на працю. Це можливість громадянина заробляти собі на життя діяльністю, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Статтею 10 Закону України «Про зайнятість населення» визначено, що громадяни України мають право займатися за кордоном трудовою діяльністю, якщо вона не заборонена законодавством України та держави перебування.

Як здійснюється пенсійне забезпечення у разі працевлаштування за кордоном, розповідає Марина Литовка, головний юрист Сєвєродонецького місцевого центру з надання БВПД.

Як правило, громадяни України працюють за кордоном за трудовим договором, а це означає, що трудові відносини регулюються трудовим законодавством відповідної іноземної держави. У разі, якщо трудові права особи були порушені, вона може звернутись до консульської установи України, проте в межах законодавства іноземної держави перебування.

Якщо ви вирішили працевлаштуватись за кордоном, довідайтесь про умови перебування та працевлаштування в обраній країні. Перебування за кордоном має бути легальним, а працевлаштування офіційним, це дозволить отримати соціальний захист та право на пенсійне забезпечення, а також, унеможливлює порушення трудових прав.

Способи трудової міграції:

  • самостійний пошук місця роботи;
  • використання послуг суб’єктів господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Відносини, що виникають у процесі призначення і виплати пенсій громадянам України, які проживають за її межами, та громадянам інших країн, які переїхали на постійне проживання до України, регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» й іншими нормативно-правовими актами та міжнародними договорами (угодами), згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Міжнародними договорами (угодами), укладеними Україною з іншими країнами, визначено умови пенсійного забезпечення:

  1. За територіальним принципом – витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач (Угорщина, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія, Румунія, Білорусь та ін.).
  2. За пропорційним принципом – кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території держави цієї сторони (Латвія, Литва, Іспанія, Естонія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Польща та ін.).

Проте в будь-якому випадку необхідно мати достатню кількість стажу. Тому перед тим як їхати за кордон, необхідно дізнатись:

  • скільки стажу у вас в Україні (в Пенсійному фонді Україні або на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України);
  • чи є угода з тією країною, де плануєте працювати;
  • за яким принципом укладено угоду.

Крім того, слід дізнатись умови зарахування стажу та призначення пенсії. Проте якщо у України з країною вашого перебування немає угоди про соціальне та пенсійне страхування, то стаж і зарплата не будуть враховуватись при призначенні пенсії в Україні.

Варто зазначити, якщо особі пенсійного віку не вистачає стажу, то його можна докупити, підписавши договір із Державною фіскальною службою та сплативши страхові внески за певний період.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям