Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.01.22
6062 6 Печатать

Чи подавати додаток з ЄСВ разом з майновою декларацією, якщо доходів від підприємницької діяльності не отримано, але є інші підстави для подання декларації?

Чи подають ФОП на загальній системі оподаткування (крім тих, які припиняють підприємницьку діяльність) Додаток ЄСВ 1 з нульовими показниками у складі Податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), якщо протягом звітного року дохід від підприємницької діяльності не отримувався, проте є обов’язок із подання Декларації з інших підстав?

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування базою нарахування ЄСВ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 6 Закону № 2464 встановлено, що платники ЄСВ зобов’язані подавати звітність про нарахування ЄСВ в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, зокрема, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб у строки та порядку, встановлені ПКУ.

Так, починаючи з 01.01.2022 р. фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування подають за податкові звітні періоди 2021 року Податкову декларацію про майновий стан і доходи, затверджену наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.12.2020 р. № 783, далі – Наказ № 783) (далі – Декларація), у складі якої формують додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток ЄСВ 1).

Згідно з п.п. 177.5 ПКУ та п.п. 49.18.5 ПКУ Декларація подається фізичними особами – підприємцями до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Абзацом 1 п. 49.2 ПКУ встановлено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Разом з тим, п. 2 розд. ІІ Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої Наказом № 783, визначено, що додатки є складовою частиною Декларації і без Декларації не є дійсними. Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

Отже, фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, які протягом звітного року дохід від підприємницької діяльності не отримували, проте є обов’язок із подання Декларації з інших підстав, не подають Додаток ЄСВ 1 у складі Декларації.

По материалам Категорія 201.06.02 "ЗІР"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Елена
18.01.22 20:10

Меня реально зае...... такая работа! 20:06, я сижу на работе и пытаюсь доказать єл.кабинету что я не еж! Сдаю майновий стан пустышку, и мне пишет что я должна поставить галочку, что якобы сдаю додаток Ф3 (это знишки, которых у меня нет)
Уже перещелкала "ДЕЛИТ" все пустые ячейки, пытаясь найти скрытые символы... У меня ПУСТЫШКА, ФОП открылась и ушла на 2гр.
И если в этой ситуации деб*лка я, то таких пол страны, которые сражаются с эл.кабинетом!
Чтоб тот Гетманцев обос*ался и только серная кислота была рядом подмыться

Ответить
  • Ольга
18.01.22 22:54

Елена,в дополнение к вышесказанному  https://buhgalter911.com/news/news-1062354.html
думаю,в моем случае подавать не нужно.И в вашем наверное, тоже.

Ответить
  • Ольга
18.01.22 22:48

Елена,Я думала, что это только у меня такой глюк. Тоже пол -дня долбалась с этим Ф3. Сейчас залезла почитать. По-моему, на сайте Фактора, где четко написано, что если у ФОП общесистещика не было доходов и деятельности, и не было гражданского дохода(что раньше можно было подавать отдельной декларацией до мая мес.), то подавать декларацию вообще не нужно.

Ответить
  • Елена
18.01.22 20:17

Елена, а на серной кислоте пусть будет надпись ДИСТИЛИРОВАННАЯ ВОДА, как у меня в кабинете.... И как все его лживые слова.....

Ответить
  • Ольга
19.01.22 21:36

"У разі, якщо протягом звітного періоду фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування діяльність не вела та дохід від підприємницької діяльності не отримувала, та не має інших доходів з джерел їх походження з України та іноземних доходів, то в неї не виникає обов’язку щодо подання податкової декларації та додатку Ф2 до неї"   Ссылка   https://buhgalter911.com/news/news-1062354.html

Ответить
  • Елена
21.01.22 15:33

Ольга, в НКУ по  этому поводу изменений не было. А письмо которое написала Днепровская ГНИ это всего лишь письмо... Его написали и отозвали, а Закон есть закон. Ребята, но я в такие игры с ГНИ не играю...

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям