Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.01.22
39456 1 Печатать

Як легально уникнути використання РРО? ТРИ реальні варіанти

Як легально уникнути використання РРО, якщо торгівля, або надання послуг проводиться через торгову точку (магазин)?

Існує 3 варіанти як звільнити себе від використання РРО/ПРРО при продажу товарів і послуг.

Варіант 1. Проводити розрахунки через установу банку.

Цей варіант підійде тим суб’єктам господарювання, в тому числі ФОП-платникам єдиного податку групи 2-3, які можуть відправити свого клієнта здійснювати оплату  за товар чи послугу до банківської установи.

Для цього в магазині покупцю видається рахунок з реквізитами вашого поточного рахунку, відкритого в банку.

З цим рахунком клієнт іде до банку, де:

— або переказує вам кошти із свого рахунку, відкритого в банку на ваш рахунок;

— або вносить готівку на ваш рахунок.

В даному випадку розрахункова операція у розумінні Закону про РРО не здійснюється. А отже, і використовувати продавцю РРО чи ПРРО не потрібно.

Але ганяти своїх клієнтів у банк справа не вдячна. По дорозі в банк  клієнт  може просто передумати купувати товар саме у вас. Для цього йому достатньо буде   поглянути  на черги у відділенні банку.

Крім того, мало хто із покупців  забажає просто  іти оплачувати рахунок в банку, якщо такий самий товар буде поряд продавати інший суб’єкт і оплату прийматиме на місці. Всі цінують свій час.

Тим хто обере цей варіант, слід бути готовим до втрати деякої частини своїх клієнтів.

Варіант 2. Отримувати платежі через інтернет-банкінг.

Можна уникнути використання РРО/ПРРО, якщо наприклад оплату за товар, вибраний у магазині, отримувати через інтернет-банкінг. Податківці довго говорили про те, що такі оплати мають бути проведені через РРО.

Але на сьогодні вони подобрішали.

Зокрема дають добро на невикористання РРО/ПРРО, у випадку коли  продавець для оплати виставляє покупцю рахунок із реквізитами рахунку у форматі IBAN.

Адже це класична безготівкова операція

(коли відбувається переказ коштів з одного рахунку на інший без використання платіжної картки). Вона не є розрахунковою операцією і не вимагає використання РРО.

Проблема з цим варіантом в тому, що:

— по-перше, фіскали ще чітко не визначилися чи все таки слід використовувати РРО/ПРРО при здійсненні оплати використовуючи інтернет-банкінг. У них і досі проскакують роз’яснення що при здійсненні оплати через інтерне-банкінг за товари слід використовувати РРО/ПРРО;

— по-друге, оплата через інтернет-банкінг у випадку вибору товару у звичайному магазині може створити багато проблем для їх адміністрування та швидкості обслуговування клієнтів;

— по-третє, навряд чи всі ваші клієнти погодяться платити через інтернет-банкінг. Не всі і досі освідомленні, як це зробити через свій клієнт-банк на смартфоні, Крім того, переважна більшість покупців все ще віддає перевагу готівковим розрахункам.

Варіант 3. Платіжний термінал фінустанови в Вашій торговій точці.

За цим варіантом ваш клієнт буде розраховуватися з Вами технічно шляхом зарахування вам коштів на поточний рахунок. Але відбуватиметься це не у відділенні банку чи фінустанови, яку у першому варіанті, а у вашому  магазині, але використовувати для цього слід не інтернет-банкінгу що встановлений на смартфон, в термінал самообслуговування фінустанови.

Щоб приймати оплату за товар у магазині через фінустанову вам не потрібно організовувати відділення такої фінустанови в магазині чи встановлювати POS-термінал, який вимагає застосування РРО.

Достатньо просто поставити у своєму магазині програмно-технічний комплекс самообслуговування від фінансової установи. Через цей термінал покупець  (після вибору товару чи послуги із вашого асортименту) буде проводити оплату або готівкою, або платіжною карткою. При цьому оскільки оплату прийматиме у магазині фінустанова, розрахункова операція буде відбуватися не у продавця, а саме у фінансової установи. А отже, саме фінансова  установа,  а не продавець буде зобов’язаний видати чек при здійсненні оплати.

Як бачимо, за такою схемою і вовки ситі (чек РРО видається) і вівці цілі (продавець не буде використовувати РРО).

На сьогодні продажем і впровадженням у діяльність таких програмно-технічних комплексів самообслуговування, які звільняють від використання РРО, зокрема, займається  компанія KioskPAY.

Для того, щоб ця система роботи запрацювала, необхідно купити термінал, та заключити договір с Фінансовою компанією на прийом платежів на користь Вашого підприємства.

Після цього схема продажу товарів, або послуг на торговій точці буде відбуватися наступним чином: після спілкуванням з клієнтом, продавець формує номер замовлення, та видає клієнту товарну накладну, або просто озвучує номер замовлення. Потім клієнт підходить до терміналу, вводить номер свого замовлення, оплачує його (термінали до оплати приймають як готівку, так і платіжні карти) та отримує  фіскальний чек. Далі клієнт показує чек продавцю та отримує свій товар.

Така система прийому навряд чи підійде магазинам з роздрібною торгівлею продуктами харчування. А от усім іншим видам діяльності – цей варіант буде набагато зручнішим ніж встановлення касового апарату, або біготні до банку.

Такі термінали можна інтегрувати з вашою бухгалтерською програмою і в момент проведення через них оплати розуміти за що вона прийшла. Кошти фінансова компанія, яка працює через термінал, на наступний банківський день перерахує на ваш поточний рахунок.

Хотілося б звернути увагу ще на один момент! Ті ФОП, які оберуть варіант із оплатою за товар виключно через платіжних комплекс самообслуговування, в тому числі від компанії KioskPAY, розрахункову операцію не здійснюють. А тому, вони не будуть зобов’язані вести товарний облік запасів, які знаходяться в магазині!

Отже, якщо ФОП платники єдиного податку із сплатою ПДВ чи ФОП без сплати ПДВ, який торгує технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, чи  ліками та виробами медичного призначення, або ювеліркою, не хочуть використовувати РРО і вести товарний облік, то варіант із отриманням оплати через платіжний комплекс самообслуговування фінустанови — гарний вихід із ситуації!

Більш детально питання товарного обліку та чому воно не потрібно при роботі з ПТКС розглядалось у одному за наших відео “Товарний облік: дізнайтеся деталі”

 

Кому жодний варіант не підійшов!

Тим кому жодний із вище наведених варіант уникнення використання РРО /ПРРО не підходить, лишається тільки одне — використовувати в своєму магазині РРО чи ПРРО.

Але для цього слід не тільки придбати касовий апарат чи встановити ПРРО на самостійно придбаний гаджет, а й найняти та обучити  співробітника (продавця) проводити через нього операції. Та потім сподіватись, що не буде помилок з боку продавця та це не призведе до штрафів під кінець року.

Який варіант найбільш доцільний?

Враховуючи всі вище перелічені варіанти уникнення від використання РРО/ПРРО, у звичайному магазині найприйнятнішим, виглядає третій варіант — встановлення платіжного комплексу самообслуговування від фінустанови.

Він  не тільки найбільш близький по духу до оплати на касі, а й дає змогу без зайвої метушні оплатити за товар як  готівкою, так і платіжною карткою.

Крім того слід враховувати, що використовуючи ПТКС (програмно-технічний комплекс самообслуговування) ви позбавлені людського фактору, а значить ризик помилки чи шахрайства з боку продавців зведено до мінімуму. І тому, термінал не хворіє, не ходить до відпустки, та готовий працювати 24/7, навіть у свята.

Також, через ПТКС можливо проводити оплату за різні послуги, з яких власник терміналу буде заробляти відсоток. Середня дохідність одного ПТКС дорівнює від 1500 до 3500 гривень на місяць. І якщо розмістити рекламу, то це може призвести до збільшення відвідувачів Вашої торгової точки, а отже і зростання продаж Ваших товарів чи послуг.

 

Розглядаючи ринок ПТКС від Фінансових установ, можна дійти до висновку що компанія KioskPAY, має величезний досвід (працює в термінальному напрямку з 2007 року) та підходить до вирішення питання з РРО комплексно. Максимально глибоко та предметно вивчаючи ситуацію з кожним своїм клієнтом. У зв'язку з чим, можна рекомендувати цю компанію як найкращих та перевірених партнерів при пошуку альтернатив Касовим апаратам та ПРРО.

Тому, якщо Ви зацікавлені автоматизувати прийом оплат за свої товари чи послуги, позбавитись товарного обліку, та замінити звичайний РРО чи ПРРО на термінал самообслуговування, переходьте на сайт компанії KioskPAY.com.ua де Вас проконсультуют, та підберуть оптимальне рішення.

 

Сергій Децюра, податковий експерт журналу «Податки & бухоблік»

 

 

Рубрика:
Теги:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Алевтина
19.01.22 17:04

Отлично проплаченая реклама. 911 не ожидала от вас

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям