Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.01.22
1219 0 Печатать

Лікарняний лист у період відсторонення від роботи: чи будуть оплачувати?

Мінсоцполітки у листі від 09.12.2021 р. № 6748/0/290-21/45 нагадує, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матзабезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати, у разі настання у неї страхового випадку. Це закріплено у ст. 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 р. № 1105-XIV.

Враховуючи викладене, у разі настання тимчасової непрацездатності у період фактичного відсторонення від роботи з припиненням виплати заробітної плати працівника, допомога по тимчасовій непрацездатності не фінансується, оскільки у зазначеному періоді відсутній факт втрати заробітку.

Водночас, у разі якщо у застрахованої особи тимчасова непрацездатність настала до початку відсторонення, то оплата тимчасової непрацездатності має здійснюватися на загальних підставах.

Фонд соцстраху (листі від 16.12.2021 р. № 2931-11-1) також дотримується думки, що у випадку відсторонення особи від виконання посадових обов'язків з припиненням виплати заробітної плати відповідно до норм чинного законодавства, яка не дотримується вимог щодо обов'язкової вакцинації проти COVID-19, факт втрати заробітної плати у разі хвороби або травми в такий період відсутній.

Тому, відстороненій особі, яка не дотримується вимог щодо обов'язкової вакцинації проти COVID-19, допомога по тимчасовій непрацездатності на підставі виданого листка непрацездатності не надається за дні тимчасової непрацездатності, що збігаються з днями відсторонення від виконання обов'язків.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям