Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.01.22
1561 4 Печатать

Антибіотики за е-рецептом: Віктор Ляшко розповів про важливі зміни у відпуску антибактеріальних препаратів

Починаючи з квітня 2022 року усі зареєстровані в Україні антибіотики відпускатимуть в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепта. Про це під час ранкового брифінгу розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

«Сьогодні стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз для громадського здоров’я. Ця загроза стоїть поруч з антивакцинальними настроями, які в тандемі зводять нанівець чимало досягнень медичної науки. Саме тому, ми запускаємо електронний рецепт, як один із механізмів вирішення проблеми неконтрольованого та нецільового використання препаратів», – підкреслив міністр.

За його словами, незабаром усі антибактеріальні препарати призначатимуться виключно лікарями, які будуть виписувати пацієнтам електронний рецепт. Слід підкреслити, що в електронному рецепті зазначатиметься діюча речовина (а не конкретна торгова марка препарату), її лікарська форма та дозування. 

Пацієнт зможе погасити е-рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоровʼя, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Проте для отримання електронного рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я.

Подібна умова діє і для аптек та медичних закладів — необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я усім працівникам, які будуть залучені до призначення та відпуску ліків за е-рецептами.

Це важлива частина реформи — саме інструменти електронної системи  охорони здоровʼя створюють умови для надання безпечної та якісної медичної допомоги та відстежування даних про призначення та споживання антибіотиків в Україні.

Довідка: За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2050 року резистентні до антимікробних лікарських засобів мікроорганізми можуть призводити до смерті 10 мільйонів людей на рік.

По материалам МОЗ України
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра
29.01.22 02:45

Ну и как єто поможет больному? 
И на сколько в период пандемии возрастает шанс получить заразу здоровому, если поход за таблеткой превращают в квест.
Им уже удалось в приемной семейного врача собрать новорожденного, сифилитика, человека с простудой и туберкулезника с открітой формой туберкулеза одновременно с целью перекрестного заражения. При єтом собрать именно в приемной, так как непосредственній прием семейній врач ведет по телефону.

Ответить
  • Александр
29.01.22 08:48

Юра,
Ляшка давно уже вешать нужно.
Но применение не того сам испытал. Лет 20 назад была ангина, наглотался антибиотиков и стало в 10 раз хуже. Месяц сидел под краном проточной воды, скелетом стал. Щас наоборот 200кг., тоже болячки не дают ходить. Поэтому тут и сижу. 
При моём 2м росте 200кг как-то незаметно.
Семейный врач ведёт прём по записи , там очереди нет. Ко всем врачам тоже. На УЗИ за денюжку чуть выше поликлиники на ПетраЗапржця.. В Киеве. Что-то забарахлило туда, и незачам семейного врача-терапевта подключать.

Ответить
  • Юра
29.01.22 16:04

Александр, если ножками смогли дойти на заранее записаній прием, то может біть антибиотик и перебор.
А когда врач на візо не ездит а ходить больной не может, как тогда, кроме антибиотиков ещё и рецепт покупать?
На счет любой врач, так посадят в аптеке кроме фармацефта врча, и будет он за денежку рецепты выписывать.
Смысл в чем, кроме ещё больше срубить с доходяг?

Ответить
  • Дмитрий
29.01.22 10:51

Этот ветеринар когда-то уймется?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям