Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.02.22
1435 0 Печатать

Яку ставку ЄСВ застосовує юрособа при виплаті особі з інвалідністю винагороди за ЦПД?

Нормами ч. 5 ст. 8 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) визначено, що ЄСВ для всіх платників ЄСВ (крім пільгових категорій) встановлено у розмірі 22 % до визначеної бази нарахування ЄСВ.

Відповідно до п. 13 ч. 5 ст. 8 Закону № 2464 ЄСВ для підприємств, установ і організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 % визначеної п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю.

Згідно з п. п. 5 п. 2 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, для підприємств, установ і організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ встановлюється відповідно до Закону № 2464 у розмірі 8,41 % суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці», суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами для працюючих осіб з інвалідністю.

Враховуючи зазначене вище, юрособа при виплаті особі з інвалідністю винагороди за цивільно – правовим договором застосовує ставку ЄСВ у розмірі 22 %.

По материалам ГУ ДПС у Дніпропетровській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям