Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.02.22
1360 0 Печатать

Як страховикам звітувати у 2022 році

Нацбанк нагадує, що з 1 січня 2022 року страховики разом з іншими учасниками ринку небанківських фінансових послуг звітуватимуть по-новому. Відтепер вони мають керуватися Правилами складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затвердженими постановою Правління НБУ від 25.11.2021 р. № 123 (далі – Правила № 123).

За оновленими процедурами страховики мають звітувати Національному банку вже починаючи зі звітного періоду 2021 року. За оновленими показниками звітності – починаючи зі звітності за І квартал 2022 року.

Звертаємо увагу, що з метою адаптації до нових вимог подання звітності та розкриття інформації, звітування страховиків за 2021 рік здійснюватиметься за показниками, довідниками, вимогами до контролів тощо, які діяли у 2021 році.

Однак строки звітування, визначені  Правилами № 123, застосовуються з 1 січня 2022 року.

Отже, страховики мають подати до Нацбанку звітність за 2021 рік (станом на  1 січня 2022 року) не пізніше 28 лютого 2022 року.

Докладніше про це за посиланням.

Національний банк нагадує про необхідність дотримання страховиками строків подання звітності, зазначених у Календарі подання звітності.

Вимоги до складання та подання звітності, затверджені попереднім регулятором, скасовано.

Водночас  Національний банк звертає увагу, що вимога щодо подання страховиками аудиторських звітів за результатами обов’язкового аудиту річної фінансової звітності та щодо надання впевненості стосовно річних звітних даних (даних звітності) сьогодні міститься у Положенні про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженому постановою Правління НБУ від 24.12.2021 р. № 153, яка набрала чинності з 1 січня 2022 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям