Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.02.22
5621 2 Печатать

Чи може ДПС анулювати реєстрацію платника єдиного податку за невикористання РРО

ФОП попросив ДПС надати роз’яснення на наступні питання:

1. Чи зобов’язаний ФОП реєструвати РРО, враховуючи характер своєї діяльності?

2. Чи вважається порушенням відсутність зареєстрованого РРО з 01.01.22?

3. Чи передбаченні штрафні санкції за відсутність зареєстрованого РРО
з 01.01.2022?

4. Чи є підставою для скасування реєстрації платника єдиного податку, відсутність зареєстрованого РРО з 01.01.2022?

ДПС у листі від 10.02.2022 р. № 324/ІПК/99-00-07-05-01-06 відповідаючи на перше та друге питання, зауважує, що застосування РРО/ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій, а від способу їх здійснення.

Законодавство України ототожнює готівкові розрахункові операції з розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів та реквізитів платіжних карток, що проводяться суб’єктами господарювання.

Якщо продавець надає покупцю для оплати за товар реквізити поточного рахунку у форматі IBAN, то у такому випадку РРО/ПРРО не застосовується, оскільки така операція не є розрахунковою у розумінні Закону про РРО, у тому числі здійснена споживачем за допомогою платіжного сервісу.

Разом з тим, якщо ФОП для оплати за товар (послугу) надав реквізити своєї платіжної карти або споживачу надано можливість здійснити оплату за товар з використанням реквізитів платіжної карти ФОП, така операціє є розрахунковою та вимагає застосування РРО/ПРРО на загальних підставах.

Щодо питання 3 автори листа нагадують, що у разі встановлення в ході перевірки факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, якщо їх застосування передбачене Законом про РРО, відповідальність за вказане порушення передбачена пунктом 1 ст. 17 Закону про РРО*.

Щодо питання 4 податківці розповіли, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у випадках, передбачених пунктом 299.10 ПКУ.

Скасування реєстрації платником єдиного податку у разі відсутності зареєстрованого РРО/ПРРО, не передбачено пунктом 299.10 ПКУ.


* Цим пунктом передбачені штрави у розмірі 100 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше; 150 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра
21.02.22 04:05

Якщо продавець надає покупцю для оплати за товар реквізити поточного рахунку у форматі IBAN, то у такому випадку РРО/ПРРО не застосовується, оскільки така операція не є розрахунковою у розумінні Закону про РРО, у тому числі здійснена споживачем за допомогою платіжного сервісу.-------------
Другими словами: ВСЕ, КТО ПОСТРАДАЛ ОТ НАЕЗДА ФИСКАЛОВ НАЛ-БЕЗНАЛ УМНОСТЯМИ ТИПА ПРИВАТ 24, МОЖНО СМЕЛО ТРЕБОВАТЬ КОМПЕНСАЦИЙ, КАК МАТЕРИАЛЬНІХ, ТАК И МОРАЛЬНЫХ. Удачи!

Ответить
  • Серг
21.02.22 12:59

Персональні дані з ІПК не видалені. Пофарбувати їх білим кольором так собі рішення.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям