Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.02.22
11767 14 Печатать

е-ТТН: навіщо це потрібно та як підготуватися до нововведення

Вже 1 серпня 2022 року обов'язковим стане використання електронної форми товарно-транспортної накладної для всіх вантажних перевезень територією України.

Про це розповів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба в інтерв’ю для «AgroPolit.com».

«Товарно-транспортна накладна (ТТН) це єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарів, що переміщуються, розрахунків за такі переміщення, який є обов'язковим для оформлення та підписання всіма учасниками процесу перевезень. Основною перевагою е-ТТН стане використання безпаперового документообігу та спрощення процесу обміну ТТН між сторонами процесу вантажних перевезень, зокрема в агросекторі», - пояснив Тарас Дзьоба.

Він розповів, що механізм, який є зараз, дуже залежний від «людського фактору» – папірці часто губляться чи з ними стається плутанина, бізнес втрачає гроші. 

«Перехід на електронну форму ТТН дозволить спростити процес оформлення вантажу, зекономить час та ресурси, мінімізує зловживання, зокрема корупційні, на різних рівнях через прозорість системи, та матиме позитивний екологічний вплив. Крім того, після повноцінного впровадження системи е-ТТН, вдасться знизити кількість порушень вагового контролю на дорогах в агросекторі», - прокоментував він.

Відповідно до даних Міністерства інфраструктури, щороку бізнес заощаджуватиме на друці та відправленні паперових ТТН понад 500 млн грн. Наразі Мінінфраструктури 

веде активне обговорення з представниками бізнесу та провайдерами електронного документообігу про оптимальну вартість створення і передачі ТТН в електронній формі. Водночас варто наголосити, що до завершення тестового періоду створення е-ТТН буде безоплатним.

Він зазначив, оскільки е-ТТН стане обов’язковим вже 1 серпня 2022 року, уже зараз компаніям варто обирати провайдера електронного документообігу (ЕДО), з яким вони б хотіли працювати, та починати перелаштовувати свої бізнес-процеси під вимоги е-ТТН. Тобто це наявність кваліфікованого електронного підпису для усіх учасників процесу перевезень: вантажовідправника, перевізника, вантажоодержувача або їх представників. КЕП повинні бути в осіб-представників учасників е-ТТН, що відповідальні за здійснення господарських операцій на кожному етапі перевезення.

«Щодо захисту даних е-ТТН, то вони міститимуться у захищеному реєстрі товарно-транспортних накладних Міністерства інфраструктури України. Система не накопичуватиме дані про ціну, кількість товару тощо. Її завданням буде зібрати реєстраційні дані про учасників процесу перевезень, точки, з якої та в яку прямує товар, вагу товару та його групу – загальна чи спеціальна, а також номерні знаки автомобіля, який буде здійснювати перевезення», - додав заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Валентина
22.02.22 09:49

Дуже цікава фраза "Він розповів, що механізм, який є зараз, дуже залежний від «людського фактору» – папірці часто губляться чи з ними стається плутанина, бізнес втрачає гроші. Таке враження що Тарас Дзьоба не в Україні живе та працює, вже маємо проблеми з акцизною накладною яка на сьогодні є документом електронної форми та тільки не для наших правоохоронних органів, якщо у водія немає роздрукованої акцизної накладної зупиняють та затримують автомобіль на сутки і доходить справа до суду, а тепер на хвилиночку уявіть що буде робитись коли ТТН буде тільки електронним документом. Для того щоб робити такі заяви треба хоть на деякий час спуститись на землю та  поїздити по дорогах України з перевізниками, щоб побачити реальну картину, а не сидіти в кабінеті та та робити якісь висновки на підставі статистичних даних.

Ответить
  • Надія
22.02.22 10:07

Валентина, цей нюанс вже передбачений в порядку ведення еТТН (нещодавно був огляд). Там вказано, що ТТН формується замовником, потім підписується ЕЦП ВОДІЄМ ї один екземпляр роздруковується для того, щоб пред"явити по дорозі в разі зупинки. Суцільна економія))

Ответить
  • Валентина
22.02.22 16:40

Надія, а як замовник може формувати ТТН ? на сьогоднішній день ТТН формує постачальник і як ви собі уявляєте підпис ЕЦП водія ? це треба брати в штат ще людину яка буде займатися оформленням ЕЦП для водіїв та щей на токенах та й який сенс в цьому електронному документі якщо його все одно потрібно буде роздрукувати щоб пред'явити при зупинці ? я так розумію що ви з цим електронним документом не працювали, дуже хотіла би побачити вашу реакцію коли в вихідний день о 7 годині ранку вам зателефонує водій і скаже що до цього електронного документу правоохоронні органи ще хочуть бачити квитанцію 2. Перейти на електронний документ в нашій країні не реально. 

Ответить
  • Светлана
22.02.22 10:04

может хоть одна держморда упомянуть Закон, которым вводится обязательность электронной ттн. Есть ЗАКОНОПРОЕКТ!! №6534 от 20.01.2022, который даже не рассматривался в Зраде

Ответить
  • Елена
22.02.22 10:11

бред и маразм. а бухгалтерам - хоть вешайся, сколько работы прибавится, даже представить страшно. спасите нас от этих дебилов

Ответить
  • Таня
22.02.22 11:49

Елена, военкомат спасет. 

Ответить
  • Ольга
22.02.22 10:37

очень удешевят блин - планшет водителю, токен и переходник для токена. у нас 9 машин. вот весело. а у кого их сотня, этих машин. дЭбилы((

Ответить
  • Таня
22.02.22 11:50

Пусть поставят камеры и весы на дороге. Как в цивилизованных странах. Наше правительство убьет страну быстрее, чем соседи-агрессоры.  

Ответить
  • Мария
22.02.22 15:49

Таня, да нам при таких правителях и соседей не надо. 

Ответить
  • Юрек
22.02.22 11:51

Как показывает практика, как только они проявляют заботу об экономии средств, работы только добавляется. 

Ответить
  • Ирина
22.02.22 15:31

це для всіх ,чи тільки хто займається перевезенням.

Ответить
  • Анна
22.02.22 17:14

Ирина, для всех кому надо перевезти свой товар

Ответить
  • Ирина
22.02.22 17:54

Анна, а я так поняла, что е-ТТН для агросектора, во всяком случае, речь шла об агросекторе

Ответить
  • Анна
23.02.22 11:43

То токены, то е- ттн то еще хрень выдумают, а им не кажется что сейчас это несколько не вовремя в связи с ситуацией в стране, может, наоборот, сделать мораторий на все эти "покращення" до стабилизации в стране?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям