Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.03.22
2731 0 Печатать

Затверджено перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою

7 березня 2022 р. Кабмін прийняв постанову «Про затвердження переліку категорій товарів, що визнаються гуманітарною допомогою без здійснення процедури визнання таких товарів гуманітарною допомогою у кожному конкретному випадку та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань гуманітарної допомоги» № 224.

«Процес надходження до України гуманітарної допомоги, пального, транспортних засобів та товарів військового призначення має бути з одного боку спрощеним, а з іншого – контрольованим для забезпечення її надходження за призначенням», – підкреслив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Прийнятою Постановою затверджено перелік окремих категорій товарів, у тому числі, підакцизних, які визнаються гуманітарною допомогою автоматично.

При цьому визначається наступне:

- вказані товари не призначені для продажу і ввозяться для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, цивільного захисту населення та забезпечення його повсякденних потреб;

- окремі категорії товарів, зазначені в переліку (наприклад, товари військового призначення, підакцизні пально-мастильні матеріали, автомобілі, літаки, судна, товари для будівництва) будуть вважатись гуманітарною допомогою за наявності письмового рішення голови обласної державної адміністрації, голови Київської, міської державної адміністрації (керівника відповідної військово-цивільної або військової адміністрації у разі її утворення) щодо визначення переліків товарів та ваги вантажів, що необхідні для здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, цивільного захисту населення та забезпечення його повсякденних потреб.

Також Постановою врегульовано взаємоузгодження положень окремих постанов Уряду з питань гуманітарної допомоги, а саме: вносяться зміни до раніше прийнятих документів* щодо створення запобіжників, які дозволять зробити процес надходження і розподілу гуманітарної допомоги контрольованим.

Постанову розроблено на виконання Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану», який прийнятий Верховною Радою України 03 березня 2022 р.

* 1. Порядку взаємодії центральних і місцевих органів виконавчої влади та Національного банку щодо реалізації Закону України «Про гуманітарну допомогу”, затвердженого постановю КМУ від 25.03.2013 р. № 241 – щодо нерозповсюдження його положень на товари, що ввійшли до затвердженого переліку;

2. Постанови КМУ від 01.03.2022 р. № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану», де визначається, що спрощений порядок пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України стосується товарів, які включені до затвердженого Кабміном переліку, а також товарів, які не увійшли в перелік, але визнані гуманітарною допомогою головою обласної державної адміністрації, головою Київської міської державної адміністрації (керівником відповідної військово-цивільної або військової адміністрації у разі її утворення).

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям