Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.04.22
1608 1 Печатать

Податкові стимули для допомоги бійцям та надання благодійності

Звільнено від оподаткування передачу майна Збройним силам, підрозділам територіальної оборони, іншим збройним формуванням та лікарням. Не оподатковуватиметься й інша благодійна допомога, що дозволить підтримати переселенців, притулки та інших постраждалих від війни з росією.

Зокрема, Законом України від 15.03.2022 р. № 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" передбачено:

- звільнення від сплати податків та акцизів пальне, передане військовим, примусово вилучене для потреб держави чи передане як гуманітарна допомога. Також від звільнення від оподаткування примусово вилученого для потреб держави майна;

- звільнення від ПДВ, мита ввезення та постачання на територію України касок, бронежилетів, шоломів, лікарських засобів та інших товарів оборонного призначення;

- не оподаткування ПДФО надання благодійної допомоги учасникам бойових дій та особам, які живуть на території бойових дій. Також звільнення від оподаткування ПДФО всю нецільову благодійну допомога особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф;

- надання громадянам права на податкову знижку у розмірі 16 % (замість поточних 4%) на пожертвування неприбутковим організаціям. Таким правом можна скористатись у 2023 році за підсумками 2022 року;

- віднесення суб’єктами господарювання до витрат без обмежень перерахування благодійної допомоги закладам охорони здоров’я або на спецрахунок ЗСУ. Раніше такі витрати можна було віднести лише у розмірі 4% від прибутку.

По материалам ГУ ДПС в Іван-Франківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталья
01.04.22 17:27

Предприятие 25 февраля 2022 года перечислило благотворительному фонду «Повернись живим» 50 000 грн с назначением платежа «Благодійна допомога військовослужбовцям» и 50 000 грн на новый спецсчет НБУ с таким же назначением платежа.  Предприятие является плательщиком НДС и налога на прибыль. Можно ли такому предприятию включить в налоговые расходы I квартала 2022 года всю сумму средств (100 000 грн), перечисленных благотворительному фонду и на спецсчет НБУ? (Благотворительный Фонд - неприбыльная организация. В новых "военных" изменениях к законам неприбыльные в "лояльный" перечень  не включены)


  

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям