Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.04.22
3941 3 Печатать

Трудові відносини адаптуються до умов воєнного стану

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», що доповнює діюче законодавство новими нормами.

Його основні нововведення наступні:

  • У період дії воєнного стану роботодавець може перевести працівника на іншу роботу без його згоди, якщо вона не протипоказана за станом здоров'я. Але лише для ліквідації наслідків бойових дій або інших обставин, що становлять загрозу життю людей.
  • Закон дозволяє працівнику розірвати трудовий договір за власною ініціативою у зв’язку з веденням бойових дій та існування загрози для його життя і здоров’я. Допускається звільнення з ініціативи роботодавця у період тимчасової непрацездатності, а також під час відпустки (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною). Датою звільнення в такому випадку є перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності або відпустки.
  • Дозволена тривалість робочого часу у період дії воєнного стану збільшується до 60 годин на тиждень. Це не означає, що всі працівники автоматично переходять на такий режим роботи, але роботодавець має право застосувати таку тривалість робочого часу за потреби.  Мінімальна тривалість щотижневого безперервного відпочинку скорочується до 24 годин.
  • Через бойові дії трапляються випадки коли роботодавець не може вчасно виплатити зарплату. Якщо він доведе, що порушення сталося саме внаслідок обставин непереборної сили, не нестиме відповідальності перед законом. Водночас після припинення цих обставин він зобов'язаний виплатити всю зарплату.
  • Максимальна тривалість щорічної основної відпустки, яка може бути надана у період дії військового стану, складає 24 календарних дні. Якщо працівник залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури, роботодавець може відмовити у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки по вагітності та пологам, а також по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).
  • Запроваджується поняття призупинення дії трудового договору, що  не тягне за собою припинення трудових відносин. Відшкодування зарплати на цей час покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє протягом воєнного стану.

По материалам Мінекономіки

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Галина
01.04.22 11:09

Номер закона или законопроекта?

Ответить
  • Александр
01.04.22 14:40

 закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»
По ссылке "За матеріалами Мінекономіки"

Ответить
  • Тетяна
01.04.22 15:18

2136

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям