Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


07.04.22
1659 0 Печатать

Робота судів на період дії воєнного стану

Введення воєнного стану на всій території держави відобразилося на процесі здійснення правосуддя судами України. Для запобігання загрози життю та здоров’ю суддів та учасників судового процесу на тимчасово захоплених територіях держави наразі зупинено здійснення правосуддя. Однак, навіть в умовах воєнного стану конституційне право людини на судовий захист не може бути обмежено, оскільки відповідно до статей 10 та 26  Закону України “Про правовий режим воєнного стану”  у період воєнного стану повноваження  судів не можуть бути припинені.

Отже, незважаючи на введення з 24 лютого 2022 на території України  воєнного стану, суди продовжують здійснювати правосуддя, однак,  з певними особливостями.

Зміна територіальної підсудності справ.

Так, 03.03.2022 Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо зміни підсудності судів» №2112-ІХ,  яким передбачено, що у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, робота суду може бути припинена з одночасним визначенням іншого суду, який буде здійснювати правосуддя на території суду, що припинив діяльність та який найбільш територіально наближений до суду, роботу якого припинено.

На сьогоднішній день визначено перелік, який налічує 121 суд у різних областях України, територіальну підсудність яких було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану.

Як дізнатися чи змінено територіальну  підсудність судової справи, що розглядалася судом, на території діяльності якого йдуть активні бойові дії?

Інформацію про зміну територіальної підсудності судових справ можна дізнатися безпосередньо на сайті конкретного суду (веб-сайт Судової влади України  https://court.gov.ua).

Передача матеріалів судових справ

Згідно з рекомендаціями Верховного суду України, справи, що розглядалися судами на території активних бойових дій, за наявності можливості,  мають бути передані  іншим судам. В першу чергу, це стосується  тих справ, що перебувають у провадженні суддів, та резонансних справ: матеріалів кримінальних проваджень, у яких особа тримається під вартою; проваджень щодо неповнолітніх; проваджень щодо особливо тяжких злочинів; інших справ, розгляд яких може мати істотне значення для прав учасників процесу.

Що робити, якщо матеріали судової справи втрачені в ході бойових дій на території діяльності суду?  

Якщо через певні причини справи не були передані до іншого суду, є такі можливі варіанти дій:

– за наявності судового рішення суду першої інстанції справа може бути відновлена згідно з процесуальними нормами;

– якщо у справі ще не ухвалено судове рішення, це є підставою для звернення позивача з новим позовом. Відповідно, розгляд судової справи  відбудеться  з початку.

Особливості розгляду справ у судах в період дії воєнного стану

Слід зазначити, що режим роботи  кожного конкретного суду залежить від того, яка ситуація склалась у регіоні, де такий суд розташований. Тому необхідно уважно слідкувати за оновленнями, які публікуються на сайтах судів (веб-сайт Судової влади України  https://court.gov.ua).

Разом з тим, з метою уникнення небезпеки життю та здоров’ю відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів, учасникам судових процесів рекомендується утримуватися від відвідування судів.

Учасники судових процесів мають можливість подати заяву про розгляд справи за їх відсутності,  відкладення розгляду справ у зв’язку з воєнними діями та/або про розгляд справ у режимі відеоконференції. Такі заяви, можуть бути направлені в електронному вигляді на електронну адресу суду або через особистий кабінет в системі «Електронний суд», а також поштою.

У випадку, якщо сторона у справі не може прибути до суду через небезпеку для життя, або не може подати заяву про відкладення розгляду справи чи про розгляд справи у режимі відеоконференції у зв’язку із роботою на об’єктах критичної інфраструктури, вступом до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань тощо,  судам, які здійснюють правосуддя, рекомендується по можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів).

Не можуть бути відкладеними судові засідання, на яких має розглядатися питання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Справи, які не є невідкладними, розглядатимуться лише за наявності письмової згоди на це всіх учасників судового провадження.

З метою забезпечення безпеки учасників судових процесів і відвідувачів судів на період дії воєнного стану  припинено проведення особистого прийому громадян керівництвом суду й обмежено допуск у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань.

Варто також ураховувати, що запровадження воєнного стану на певній території є поважною причиною для поновлення процесуальних строків.

Слід додати, що для запобігання загрози життю та здоров’ю суддів та учасників судового процесу у період воєнного стану, доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень, сервісів «Стан розгляду справ» та «Список справ, призначених до розгляду», тимчасово призупинено. Тому дату та час судових засідань учасники справи можуть дізнаватись в оперативному порядку за телефонами суду чи з використанням інших засобів зв’язку.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям