Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.04.22
4360 1 Печатать

Зарплатні штрафи у воєнний час

Автор: Кучерова Оксана, юрист ООО «ФАКТОР–МЕДИА».

Запровадження в Україні воєнного стану зумовило введення спеціального пакету допомоги бізнесу. Ідеться, зокрема, про Закони № 2118-IX* та №2120-IX**, якими були внесені зміни до Податкового кодексу України (ПКУ) та визначені правила роботи підприємств у воєнний час, особливості оподаткування та подання звітності в цей період.

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118-IX.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX.

Невиплата зарплати під час війни

Почався вже другий місяць війни, під час якого всі роботодавці знаходяться в різних умовах. Комусь пощастило, і він перебуває в районах, де не проводяться активні бойові дії, тож може, як і раніше, виплачувати працівникам зарплату. Хтось опинився в дуже небезпечних місцях, але намагається робити все можливе, аби його працівники отримували хоч якісь кошти. Проте чи звільняє війна від обов’язку вчасно та повністю платити зарплату?

Узагалі, порядок виплати зарплати залишився незмінним. Проте певні новації у взаємовідносинах між працівником та роботодавцем на період воєнного стану були запроваджені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон про трудові відносини). Детальніше про них ми розповідали в статті «Нові реалії трудових відносин під час воєнного стану»// «ОП», 2022, № 6.

Якщо можливості виплачувати зарплату взагалі немає, Закон про трудові відносини пропонує два варіанти дій: оформлення відпустки за свій рахунок на період воєнного стану за згодою сторін та призупинення дії трудового договору.

Эксклюзивный материал для подписчиков сайта
    Подписывайтесь и читайте полностью:
  • новости, эксклюзивные статьи, справочники
  • загружайте бланки
  • все это без рекламы
70
грн/
месяц
Уже оплатили? Войти
Подписчики PRO-доступа получают бесплатный доступ к порталу бонусом к подписке.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • бух
19.04.22 11:10

А за виплату з/п один раз на місяць? Як довести, що два немає можливості (бухгалтер працює віддалено, інет нестабільний, світло зникає, а керівник не має кваліфікації все правильно зробити самостійно)

Ответить
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям