Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.04.22
1615 0 Печатать

Фінансові питання в умовах воєнного стану

Під час війни багато українців втратили джерело доходів. Та й у фінансових питаннях для багатьох наших співвітчизників змінилися пріоритети. На перший план вийшли питання виживання: знайти житло замість зруйнованого, виїхати у безпечне місце, забезпечити свою родину найнеобхіднішим. Такі зобов’язання, як сплата кредитів та оплата житлово-комунальних послуг, відійшли на другий план. Про фінансові питання в умовах воєнного стану розповідає фахівчиня Миколаївського бюро правової допомоги № 2 Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Заболотькова.

Сплата кредитів

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі – Закон) доповнено Цивільний кодекс України новими положеннями, відповідно до яких у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 Цивільного кодексу України, а також від обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Також, установлено, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

Отже, на період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування позичальник:

  • звільняється від відповідальності за прострочення сплати кредиту;
  • звільняється від сплати неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, які передбачені договором за прострочення сплати кредиту;
  • неустойка (штраф, пеня), які були нараховані з 24 лютого 2022 року підлягають списанню.

Також, банкам заборонено підіймати відсоткову ставку за користування кредитом, у разі прострочення виплати, окрім тих випадків, якщо це було передбачено кредитним договором.

 Важливо! Нововведення не стосуються скасування відсотків за користування кредитними коштами.

Щодо введення «кредитних канікул»

«Кредитні канікули» є правом банку, а не його обов’язком. Наразі, в Україні вже низка банків вводять «кредитні канікули». Щодо отримання таких канікул, а також їх умов, позичальникові необхідно звернутися безпосередньо до свого банку шляхом відвідування відділення або зателефонувати на «гарячу лінію», або скористатись інтернет-додатком банку.

 Важливо! «Кредитні канікули» не є звільненням від сплати боргу за кредитом, а лише його відтермінуванням.

Щодо майна, що перебуває в іпотеці

Законом також доповнено Закон України «Про іпотеку» новими положення, відповідно до яких у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування щодо нерухомого майна (нерухомості), що належить фізичним особам та перебуває в іпотеці за споживчими кредитами, зупиняється дія:

– статті 37 (у частині реалізації права іпотекодержателя на набуття права власності на предмет іпотеки),

– статті 38 (у частині реалізації права іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки),

– статті 40 (у частині виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такі об’єкти),

– статей 41, 47 (у частині реалізації предмета іпотеки на електронних торгах).

Дані положення не поширюються на нерухоме майно оформлене в іпотеку з метою забезпечення виконання зобов’язань за договорами, укладеними після дня набрання чинності Законом або за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов’язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

Оплата житлово-комунальних послуг

Постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» встановлено, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:

  • нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Важливо! Введення воєнного стану в Україні не звільняє громадян від сплати житлово-комунальних послуг.

Отже, слід розуміти, що введення воєнного стану не звільняє громадян від сплати як грошових зобов’язань, так і житлово-комунальних послуг. Будь-які послаблення є лише відтермінуванням, а не звільненням від їх виконання.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям