Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.04.22
1284 0 Печатать

Як збільшити розмір аліментів, якщо дитина має стійке захворювання

Що робити, коли мати, з якою проживає дитина, втратила роботу і не має коштів на утримання сина,  в той же час, колишній чоловік, маючи стабільний заробіток, відмовляється надати матеріальну допомогу на лікування дитини. Розповідає в консультації завідувач сектору Коропське бюро правової допомоги Дарина Мальцева.

Від чого залежить розмір аліментів на утримання дітей та який порядок участі платника у додаткових витратах?

У  частини 1 статті 192 Сімейного кодексу України зазначено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Частина 1 статті 182 Сімейного кодексу України надає перелік обставин, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів серед яких зазначається:

  • стан здоров’я та матеріальне становище дитини і платника аліментів;
  • наявність у платника аліментів інших дітей і непрацездатних родичів;
  • інші обставини, які мають істотне значення.

Частина 2 цієї ж статті вказує на те, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини, при цьому, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Частина 1 статті 185 Сімейного кодексу України зобов’язує платника аліментів брати участь у додаткових витратах на дитину, викликаних особливими обставинами. До таких обставин слід відносити випадки, коли дитина потребує додаткових витрат  у зв’язку з тяжкою хворобою, каліцтвом, або ж,  розвитком певних здібностей.

В кожному випадку такі обставини є індивідуальними. Варто зазначити, що додаткові витрати на дитину не є аліментами та підлягають до сплати незалежно від вирішення питання про сплату аліментів на утримання дитини, відсутності вимог про сплату аліментів, припинення права на аліменти  згідно частини 3 статті  190 Сімейного кодексу України.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям