Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.05.22
2231 0 Печатать

Профспілки запропонували зміні до податкового законодавства України

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся листом до Комітетів Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, з питань економічного розвитку щодо низки економічних законопроектів з проханням врахувати позицію профспілок при їх розгляді.

Йдеться про законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо справляння окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану (реєстр. № 7311, 7311-1, 7311-2, 7311-д).

Пропозиції стосуються підвищення ставки військового збору з 1,5 до 3 відсотків, оподаткування благодійної допомоги у формі профспілкової виплати, подання інформації про членство працівника у профспілковій організації, внесення пропозицій з пенсійних питань, строку дії запропонованих змін до Законів України тощо.

Щодо підвищення ставки військового збору з 1,5 до 3 %

Профспілки вважають, що реалізація зазначеної пропозиції призведе до збільшення податкового навантаження на фізичних осіб та, як наслідок, зменшення їх доходів та купівельної спроможності, гальмування легалізації трудових відносин. Вже сьогодні внаслідок масштабної російської агресії мільйони громадян нашої держави залишились на межі виживання.

Чимало підприємств були змушені припинити свою діяльність. Навіть ті підприємства, які продовжують роботу, часто потерпають через проблеми з логістикою та нестачею сировини.

Враховуючи зазначене, вважаємо, що збільшення податкового навантаження на фізичних осіб шляхом підвищення військового збору не вирішить питання належного наповнення дохідної частини бюджету. У той же час, прийняття запропонованої норми генеруватиме подальше поглиблення бідності населення та падіння його купівельної спроможності, збільшення відтоку кваліфікованих кадрів за кордон та зростання частки тіньової економіки. Для підвищення надходжень до Державного бюджету та з метою не збільшувати податковий тиск на доходи громадян пропонуємо ввести військовий збір у розмірі 3 % від суми покупки валюти в обмінних пунктах, а також встановити 3 % військовий податок на пасивні доходи.

Щодо оподаткування благодійної допомоги у формі профспілкової виплати

Вважаємо за необхідне внесення деяких змін до законопроектів, зокрема до відповідних положень ст. 170 ПКУ, згідно з якими вважається цільовою благодійною допомогою та не підлягає оподаткуванню профспілкова виплата, здійснена за рішенням профспілки, прийнятим в установленому порядку на користь члена такої профспілки, який має статус постраждалого внаслідок обставин, зазначених у підпунктах «а»-«в» цього підпункту.

Вважаємо, що профспілка, як незалежна самоврядна організація з власними органами управління і контролю сама, без втручання сторонніх осіб, які будуть визначати статус постраждалого, здатна визначити, хто з її членів, який постраждав від збройної агресії рф у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, потребує благодійної допомоги у формі профспілкової виплати.

Відповідно пропонуємо у пп. 170.7.2 ПКУ після підпункту «в» другий новий абзац викласти у такій редакції:

«Для цілей підпунктів «а»-«в» цього підпункту вважається цільовою благодійною допомогою та не підлягає оподаткуванню профспілкова виплата, здійснена за рішенням профспілки, прийнятим в установленому порядку на користь члена такої профспілки, який має статус постраждалого внаслідок обставин, зазначених у підпунктах «а»-«в» цього підпункту, в тому числі за рахунок коштів, передбачених ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Щодо подання інформації про членство працівника у профспілковій організації

Не підтримуються зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», а саме до п. 4 ч. 2 ст. 6 щодо обов’язку платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування подавати у складі звітності інформацію про членство працівника у профспілковій організації, а також зміни до ч. 1 та ч. 5 ст. 17, ч. 2 ст. 20 стосовно інформації Державного реєстру та Реєстру застрахованих осіб про належність або неналежність до профспілок. Запропоновані зміни ніяк не стосуються предмету законодавчого врегулювання, судячи з назв законопроектів, оскільки інформація про членство в профспілці аж ніяк не є видом податків і зборів.

Також це не відповідає зазначеній у пояснювальній записці меті прийняття законопроектів: «забезпечення у період дії воєнного стану умов для належного забезпечення функціонування економіки, а також належного наповнення дохідної частини бюджету за рахунок надходження податкових та митних платежів».

Пояснювальна записка не містить жодних пояснень таких законодавчих пропозицій і обґрунтувань їх доцільності та шляху для досягнення вказаної мети. Вважаємо, що такі законодавчі ініціативи є спробами втручання держави у діяльність профспілок.

Щодо внесення пропозицій з пенсійних питань

Змінами до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено норму, яка встановлює несправедливий підхід до обчислення страхового стажу для різних категорій громадян: одним – тільки за умови сплати страхових внесків, іншим – без сплати страхових внесків. Такий підхід до вирішення проблеми сприяє виникненню обґрунтованого невдоволення у громадян.

Тому має бути передбачено включення до страхового стажу періодів, коли у період дії воєнного стану не було сплачено внески, не лише для фізичних осіб-підприємців та осіб, визначених зазначеним підпунктом, а й для всіх інших працівників, у тому числі працюючим за трудовим договором.

Щодо внесення додаткових змін до ПКУ

З 01.01.2022 року припинило діяти положення про звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення.

Не поновлення пільгового режиму з ПДВ на постачання вугілля ще більш заглибить кризовий стан підприємств, які ще наразі збережені і продовжують видобуток вугілля. На підставі викладеного, пропонується продовжити до 1 січня 2026 року звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, що діяло до 1 січня 2022 року, при цьому визначивши, що відповідне положення застосовується в тому числі, а не виключно, до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2022 року.

По материалам Федерація профспілок

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям