Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.05.22
13442 8 Печатать

Податківці пояснили, чи вважається несплата податків під час війни податковим боргом

ДПСУ у листі від 05.05.2022 р. № 4064/6/99-00-13-01-06 роз’яснила деякі питання щодо заборгованості платників податків перед бюджетом в умовах дії режиму воєнного стану.

Нагадаємо, пунктом 69 оновленого підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ передбачено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті, а саме:

► у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від відповідальності з обов'язковим виконанням таких обов'язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (підпункт 69.1);

► для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (підпункт 69.9).

Вони нагадали, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору (п. 36.1 ПКУ).

Виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк (ст. 38 ПКУ).

Головний висновок авторів листа наступний. На період дії правового режиму воєнного стану перебіг визначених ПКУ строків, зокрема сплати податків та зборів, подання звітності зупинено.

Починаючи з 24.02.2022 р. і до припинення/скасування правового режиму воєнного стану підстави для виникнення у платника податків податкового боргу в розумінні підпункту 14.1.175 ПКУ відсутні, а такі грошові зобов'язання вважаються не сплаченими.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Вячеслав
11.05.22 10:54

"у випадку відсутності у платника податків можливості" Это ключевое в Законе. И в зависимости от позиции налоговиков эта фраза вертится, как хочешь.

Ответить
  • Елена
11.05.22 21:25

Вячеслав, эх, говорила мне подружка - едь ко мне в Испанию Жалею, сейчас бы бумажкой отмазалась бы.

Ответить
  • Абзац
11.05.22 11:26

самі деякі податківці їхали за кордон, з тих територій, де нема бойових дій. А потім приїдуть і будуть розказувати про можливості....

Ответить
  • 777
11.05.22 14:42

Є надія може війна навчить податківців та державу, що майже усі Українці та підприємці, відповідальні  та вільні, і їм не потрібно смотрящих, в вигляді податкової, охорони праці. Дай то Бог , щоб пройшла реформа по спрощені податкового адміністрування.  

Ответить
  • Александр
12.05.22 05:23

777,
Не забываем что эта ПАДАТКОВА детище уже официально объявленного "ВРАГА НАРОДА" АЗАРОВА.

Ответить
  • Елена
11.05.22 21:19

777, уже нема.

Ответить
  • Бух
11.05.22 18:48

если не платишь - светится налоговый долг, и есть проблемы у тех кто брал кредит под 5-7-9

Ответить
  • Бух
11.05.22 18:49

сразу слетают с программы и переходят на полные % пока не закроют, не погасят долг, чтоб не светился в реестрах.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям