Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.05.22
3281 0 Печатать

Тимчасова непрацездатність під час перебування за кордоном. Що робити?

Війна змусила багатьох українців покинути свої домівки і тимчасово шукати прихистку в інших країнах. Поряд з тим, національне законодавство нині дозволяє працівникам, які офіційно працевлаштовані в Україні, за виключенням деяких категорій, продовжувати роботу за межами держави в дистанційному режимі.

Однак, від виникнення неприємних ситуацій (хвороба, нещасний випадок тощо), наслідком яких є тимчасова втрата працездатності, ніхто не застрахований. Сумно, коли це відбувається «вдома», і дуже прикро, коли це трапляється на чужині.

Що робити працівнику, який тимчасово перебуває за кордоном, в разі хвороби? Розповідаємо.

Якщо працівник захворів або отримав травму під час перебування за кордоном, для початку, в медичній установі, де він проходив лікування, необхідно отримати офіційний документ, яким засвідчуватиметься період тимчасової непрацездатності, з підписом та печаткою лікаря/медичної установи.

Відповідно до п. 1.11 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 №455, що зареєстрований в Міністерстві юстиції України 4 грудня 2001 року за №1005/6196, документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян України в період їх тимчасового перебування за межами держави, підлягають обміну на листок непрацездатності згідно з рішенням лікарсько­-консультаційної комісії (ЛКК) лікувально-­профілактичного закладу за місцем проживання або роботи у випадку:

  • гострих захворювань і травм;
  • загострення хронічних захворювань;
  • вагітності та пологів;
  • оперативних втручань при невідкладних станах;
  • лікування згідно з рішенням комісії МОЗ України з питань направлення на лікування за кордон.

Звертаємо увагу!, що такий обмін здійснюється на підставі перекладених на державну мову та нотаріально засвідчених документів, що підтверджують тимчасову втрату працездатності в період перебування за межами України.

Відповідно до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України 01.06.2021 за №1066, що зареєстрований в Мін’юсті України 02 червня 2021 року за №728/36350, у разі виникнення непрацездатності за кордоном, допускається формування медичного висновку початок строку дії якого починається раніше за дату його формування в електронній системі охорони здоров’я.

Строк дії медичного висновку зі встановленою відміткою про тимчасову непрацездатність, що виникла за кордоном, встановлюється відповідно до дат тимчасової непрацездатності, зазначених у перекладених на державну мову та нотаріально засвідчених документах, що підтверджують тимчасову втрату працездатності під час перебування за межами України.

Такий медичний висновок формується лікарем, із яким у пацієнта укладена декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, за категоріями: «Захворювання або травма загального характеру», «Догляд за хворою дитиною», «Вагітність та пологи», «Ортопедичне протезування».

Отже, для того, щоб обміняти отриману за кордоном довідку (виписку тощо) з лікувальної установи на український листок непрацездатності або е-лікарняний слід подбати про те, щоб цей документ був офіційно перекладений українською мовою, посвідчений нотаріально та звернутись із ним до свого сімейного лікаря.

По материалам Координаційний центр з надання правової допомоги

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям