Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.05.22
12439 8 Печатать

Бізнес закликає Кабмін відтермінувати використання токенів

У строк до 31 травня бізнес зобов’язаний перейти на використання кваліфікованих електронних підписів (КЕП), сертифікати до яких зберігаються на токені або у хмарному сховищі на заміну удосконаленим е-підписам (УЕП). На даний момент цей дедлайн прив’язаний до терміну дії карантину, введеного для запобігання розповсюдженню COVID-19, та не враховує реалій роботи підприємств та установ в умовах воєнного стану.

Експерти Європейської Бізнес Асоціації вважають, що передбачена Постановою Уряду № 193  вимога до бізнесу щодо переходу на хмарні КЕП або токени під час дії воєнного стану може ускладнити умови роботи бізнесу. Зокрема, наразі не у всіх авторизованих центрах сертифікації ключів є хмарний КЕП, до того ж не у всіх державних органах здійснена відповідна інтеграція.

Важливим моментом є також те, що більшість клієнтів компаній ще не користуються хмарними КЕП. Тож, до прикладу, банкам доведеться за короткий час навчити всіх клієнтів тому, як їх випустити та використовувати. Таким чином бізнес побоюється, що зобов’язання перейти на КЕП в найближчий час створить зайве навантаження на ринку.

Світлана Михайловська, Заступник виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації

Бізнес більше 10 років використовував файлові електронні цифрові підписи, які згідно з чинним законодавством прирівнюються до УЕП. Наразі у багатьох клієнтів немає досвіду використання хмарного КЕП або ключів на токенах. Для переходу на КЕП знадобиться фізична присутність більшості клієнтів, тобто, наприклад, щоб отримати КЕП в банку, треба прийти до відділення. В умовах воєнного часу це може бути складно, тож наразі вважаємо перехід на КЕП обтяжливою вимогою, яка не є нагальною, натомість тільки додасть турбот бізнесу та його клієнтам.

З огляду на це, Асоціація звернулась до Прем’єр-міністра України з проханням розглянути можливість продовження дії Постанови №193 на термін до кінця 2022 року, аби дати бізнесу досить часу для належного доопрацювання процесів, пов’язаних з використанням хмарних КЕП, їх тестування, а також інформування та навчання клієнтів. 

По материалам Європейська Бізнес Асоціація

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Александр
12.05.22 04:24

Токеты явная диверсия против экономики. 

Ответить
  • Александр
12.05.22 05:10

Если файл ключа скинуть на свой гугл-диск, и это в облаке.  Очень удобно на смартфоне использовать, к этому диску прямой доступ. Отдельный значок на смартфоне "Гугл Диск", и переходы с мест для выбора подписи есть прямо на него. Не надо ничего никуда вставлять или папки выбирать.
Не защищён он только тем что случайно удалить можно, но в корзине он ещё месяц будет. Восстановить удастся.

Ответить
  • Татьяна
12.05.22 08:18

Александр, все правильно. Только не подходит им бесплатный гугл-диск, им надо бабло содрать на токены или защищенные платные облака. Ладно в бюджете, но мы частный сектор, где хочу, там и держу свой ключ. Хочу ставлю дополнительные защиты, не хочу - держу в коридоре под ковриком, это должно быть мое личное дело. А так получается новый налог на отчетность    

Ответить
  • Олексій
12.05.22 08:40

Ще можливо підписати петицію, щоб не розпочинати процес з початку:
petition.president.gov.ua/petition/135896
Залишилось 11 днів...

Ответить
  • Надежда
12.05.22 09:46

Не відтермінувати, а скасувати обов`язкову вимогу використання токенів. Навіщо цуцику відрізати хвостик маленькими частинками?

Ответить
  • Инна
12.05.22 11:07

зараз просто термінова справа! а як люди з удальонок працюють в інших країнах їх то не цікавить, зараз це настільки не на часі! 

Ответить
  • Iryna
12.05.22 11:27

Тільки відтермінування! Замість того, щоб цінувати те, що бізнес працює в такий важкий період і йти йому назустріч, придумують все нові і нові підводні камені, які заважають в роботі і додають зайвих проблем!

Ответить
  • Елена
12.05.22 12:20

как они достали! Война - и то не останавливает их от дебильных замыслов, пошли бы они........дайте нам возможность хоть как-то работать, мы боремся за выживание!!!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям