Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.05.22
12485 14 Печатать

Нові правила на валютному ринку: роз'яснення НБУ

НБУ підготував роз’яснення щодо останніх змін до Постанови Правління НБУ від 24 лютого 2022 року №18.

Офіційний курс гривні до долара США залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол. США. Фіксація обмінного курсу дає змогу стримати інфляційні процеси (через здешевлення критичного імпорту) та утримати під контролем інфляційні очікування.

Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками в безготівковому сегменті валютного ринку. Банки і надалі мають проводити операції з купівлі-продажу безготівкової валюти з клієнтами за курсом, що перебуває в діапазоні, де нижня межа – офіційний курс, а верхня – офіційний курс +1%.

Важливо! Більшість операцій на валютному ринку здійснюється саме в його безготівковому сегменті, де, зокрема, продають та купують безготівкову валюту експортери та імпортери. Таким чином імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, який близький до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку НБУ закриває його продажом валюти зі міжнародних резервів.

Другим сегментом валютного ринку є готівковий.

Готівковий ринок під час воєнного стану працює в обмеженому режимі. Банки можуть продавати через каси іноземну валюту лише в тому обсязі, в якому до цього купили її в населення. До війни між готівковим та безготівковим сегментами ринку існувало майже вільне перетікання готівкової валюти, плюс населення могло вільно купувати валюту в банків. Наразі валютні обмеження НБУ поставили "завісу" на такі перетікання та на обсяг продажу готівкової валюти банками.

Однак слід враховувати, що зараз на готівковому ринку здебільшого купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування "сірого" імпорту, який не належить до критичного, а також переведення заощаджень в іноземну валюту. Жоден з цих напрямів не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни. Тому Національний банк не витрачає дефіцитні міжнародні резерви для згладжування коливань у цьому сегменті ринку.

Із 21 травня 2022 року НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти. Це вирівняє умови для банків порівняно з обмінниками, що сприятиме підвищенню ефективності готівкового ринку та зменшенню коливань обмінного курсу на ньому.

Національний банк України також із 21 травня 2022 року зняв обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном або знімають з карток готівкову валюту.

Таким чином, НБУ створює можливості для зближення курсу конвертації валюти для громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, і курсу купівлі готівкової валюти для громадян, які залишаються в Україні.

Також це мінімізує “картковий туризм”. За наявними даними, значна частина операцій з гривневими картками за кордоном – це зняття готівки з банкоматів. Помітна частина цієї готівки потім повертається в Україну і потрапляє на нелегальний готівковий ринок. Тобто де-факто дефіцитні валютні ресурси можуть витрачатися на непріоритетні для воєнного часу потреби, що зараз вкрай важливо мінімізувати.

Тому вирівнювання умов прямої (через готівкові операції) та непрямої (через карткові операції) купівлі валюти, в Україні та закордоном, населенням є заходом, який дасть змогу запобігти непродуктивному виведенню капіталу та захистити міжнародні резерви України

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ірина
23.05.22 08:38

Тобто продаж валюти у ФОП буде все по 29,2549 , а в обміннику буде курс 39 , правильно я розумію ? 

Ответить
  • Лариса
23.05.22 14:11

Ірина, а от мені цікаво хто поставив дизлайк.. цікаво дізнатися думку людини з цього приводу. Можливо, ті що тут писали і я також, не все розуміють!
То хоча б пояснили таку стратегію

Ответить
  • Дуже злий бух
23.05.22 10:26

Ірина,  так і є, нажаль....
До речі, запросила консультацію в банку з цього приводу ще в п'ятницю, відповіли, що самі чекають роз'яснень в понеділок.
Тупо звичайно, але так і в магазині ціну одного й того ж товару можна змінювати для готівкового розрахунку - одна ціна, а якщо карткою, то вже дорожче. Пояснити тупі дії можна чим завгодно, головне щоб в поясненні були такі слова "інфляція", "економіка", "ВС", "регулювання" .. 

Ответить
  • Дуже злий бух
23.05.22 08:53

Я не фінансовий аналітик,  просто в даному випадку дивлюсь з точки зору звичайної української сім'ї, в якій під час ВС втратили роботу майже всі члени сім'ї, працює один - ФОП 3гр. який за старим довоєнним контрактом отримує невелику платню саме в валюті, на сьогодні є фактично годувальником в сім'ї. Так от, на 100 доларах родина втрачає 500- 900грн. Податки ФОП платить також від фіксованого курсу, тобто менше, ніж міг би. Чи стримується інфляція я не знаю, але знаю, що зароблятимуть окремі установи. Родина ж буте втрачати, тим паче ціни на паливо та на продукти харчування не прив'язані до фіксованого курсу, бо чомусь лізуть вгору паралельно з комерційним курсом.
Це крик душі! 
Це погляд однієї родини, а не економічно обґрунтований розрахунок стратегії розвитку держави. 
До речі, ця родина так і не отримала 6500 від держави, як багато інших сімей. Слава Богу, родина  під час активних бойових дій хоча б не втратила майно. Родина лишалась в місті не виїзджала за кордон і не отримувала допомогу як ВПО. Не розраховувала на державу, по мірі можливості перераховувала на підтримку ЗСУ (як і багато інших). Тепер від дій регуляторів родина страждає, бо тієї суми не вистачає для покриття звичайних потреб, вартість яких не обмежена фіксованим курсом.
Якось так!

Ответить
  • Інна
23.05.22 10:51

Дуже злий бух, Багато хто не отримав 6500. В форумі була інформація, що виплати отримали, хто заявки подав до 24.03. Інші ні. Я подала в останній день, досі не отримала. Написала лист в Мінекономіки, meconomy@me.gov.ua. Отримала лист - 3 сторінки води, а в кінці:
Наразі Мінекономіки забезпечено зарахування коштів у сумі 25 081,0 млн гривень для 3 858 615 отримувачів допомоги. Згідно з Реєстром отримувачів допомоги, поданим Мінцифри, зареєструвалося 4 765 669 осіб. І кошти за всіма заявками почергово будуть виплачені.

Ответить
  • Дуже злий бух
23.05.22 11:00

Мова не про 6500... А про намагання вижити, не вимагаючи допомоги у держави.

Ответить
  • Інна
23.05.22 12:23

Дуже злий бух,
Слухала економічного аналітика, то зараз в Україні 40% безробітних, на початку війни було 60%. Але це, насправді, нонсенс, бо за практикою інших країн під час війни залучають безробітних до інших робіт - всі працюють на оборонку. І ніхто просто так кошти не роздає, бо це шлях в злидні. Але якщо люди працюють і, навіть, отримують мін зарплату, то, по-перше, вони зайняті, по-друге, отримують зарплатню, а, по-третє, приносять користь. Бо зараз, сітки плести немає кому і при цьому купа людей без роботи.

Ответить
  • Дуже злий бух
23.05.22 13:56

Інна, мені здається, що вони (аналітики) відірвані від реальності, можливо, і не проживають в країні. Так сталося, що всі мої подруги - бухгалтери. З 5-ти  підприємств тільки 1 намагається працювати, в інших діяльності фактично не ведеться, працівники у відпустках без збереження ЗП і потроху звільняються.
Тому я не розумію звідки такі дані? Звільняються саме зараз, бо 3-й місяць бути без доходу дуже складно. Перші 2 місяці були більш оптимістичними, люди сподівались що ось-ось потроху почнуть працювати, навіть не на повну ЗП, а хоч мінімалку.

Ответить
  • Оксана
23.05.22 10:48

Так, все це є болісним, з одного боку. але все ж значно кращим, ніж у 2014 році, коли банківська система була у вкрай поганому стані. курс по 39 - це не найгірше.

Ответить
  • Лариса
23.05.22 12:46

Оксана, тобто, це не нагадує Вам штучне стримування курсу у 2010-2014, і потім встановлення реального, що викликало (і до цього часу викликає) масу негативу? в чому краще, коли штучно стримують курс зараз, а потім "відпустять" його одномоментно?

Ответить
  • Тетяна
23.05.22 13:04

Лариса, згідна з вами на всі 100%, як би курс не тримали - ціни все одно ростуть, а у тих хто отримує валюту з-за кордону і міг би оплатити більше, витратити більше грошей та ще й підтримати армію і державу, обрізають всі можливості, їм на пустому місці урізають дохід на 25-30%. Тому що офіційно вони можуть продати валюту по курсу НБУ.

Ответить
  • Дуже злий бух
23.05.22 13:48

Тетяна, +1000

Ответить
  • Тетяна
23.05.22 12:42

Дуже чудова у них політика і арифметика, як кажуть - все для людей. Компанія надає послуги закордон і отримує валюту, і цією ж валютою (після обміну в грн.) розраховується з постачальниками. Але продаючи валюту ми отримуємо за 1 дол. 29 грн., а з постачальнам змушені виплачувати за послуги по ринковому курсі - 36-37 грн. От тепер думаю, як довго компанія ще пропрацює і чи варто вже готуватися до припинення діяльності... 

Ответить
  • Дуже злий бух
23.05.22 14:02

Іноді здається, що математика і арифметика то не для них. 
Започатковано багато програм по підтримці, але вони відкатуються  назад або завмирають. В той же час ведуть мову про збільшення податків, дефіцит бюджету, і це на тлі непрацюючих підприємств. А там де податок може бути більшим сам по собі, штучно стримують його фіксованим курсом (приклад з валютою, ФОП 3 гр.)....

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям