Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.05.22
19322 25 Печатать

Уряд відтермінував обов'язковий перехід на токени

Нагадуємо, що постановою КМУ від 23 лютого 2022 р. № 229 було визначено, що на період дії карантину, дозволяється використання електронних підписів чи печаток без їх зберігання у захищеному носієві інформації. Цією ж Постановою було подовжено термін дії карантину до 31 травня 2022 року.

Оскільки немає рішення Кабміну про продовження терміну дії карантину, з 1 червня 2022 року суб'єкти господарювання втратили б можливість використовувати е-підписи без їх зберігання у захищених носіях інформації. 

В умовах війни, для багатьох бухгалтерів та підприємців придбання захищених носіїв інформації стало неможливим. Цю проблему вирішив Кабмін, відтермінувавши обов'язковий перехід на використання захищених носіїв.

Так, рішенням Урядупродовжено на період дії воєнного стану на території України та протягом 6 місяців з дня його припинення чи скасування  можливість використання електронних підписів та печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Про це повідомив Тарас Мельничук, представник КМУ у Верховній Раді. 

Таке рішення Уряду дозволить забезпечити безперебійне функціонування електронного документообігу та автентифікації користувачів в складових частинах інформаційних систем, в тому числі об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Катя
25.05.22 10:06

Та невже ж, до них доперло

Ответить
  • Ирина
25.05.22 10:16

к сожалению, не доперло. Зачем частному бизнесу токены? Я несу все риски по ЭЦП без защиты

Ответить
  • Сергій
25.05.22 10:27

Принаймі, зробили розумні терміни для переходу, щоб ажіотаж не призвів до дефіциту самих токенів. Але, загалом, використання цих "флешок" для мене незрозуміле і переваги взагалі не очевидні

Ответить
  • Сергій
25.05.22 10:40

Сергій,
Нікуди ажіотаж цей не подінеться.
Давайте дивитися правді в очі - скільки вже цей в'ялопротікаючий сепсис тягнеться? 16 квітня було рівно ТРИ РОКИ, як податкова почала в квитанціях писати попередження щодо захищених носіїв. І? Що заважало за ці три роки поступово, без нервів прейти на ці токени чи на хмари? Але ж ні - всі сидять до останнього і чекають що відтермінують. А потім, коли вже час підпирає, починаються бунти - МИ НЕ ВСТИГЛИ ПЕРЕЙТИ! Робиться відтермінування і через деякий час все знову повторюється. І так по колу. РОКАМИ. І це стосується не лише токенів. Згадайте історію з РРО. Кожного року робилося відтермінування, щоб бізнес встиг до наступного року перейти поступово, без нервів... Але увесь рік бізнес сидів рівненько на сраці, а під кінець року була та сама пісня знову і знову. І так куди не глянь...

Ответить
  • Оксана
25.05.22 13:29

Сергей,в нашем государстве нельзя спешить что то ВЫПОЛНЯТь-они еще  могут 40 раз отменить. И с токенами очень неудобно работать - это "мягко сказано". Защищенность-отсутствует, просто нам выдают это под таким соусом.Поэтому опытные и думающие люди и не торопятся и правы в этом.

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
25.05.22 13:15

Сергій, хм-м...
По поводу РРО/ПРРО в Украине.
1. ДОРОГО! Про бесплатные ПРРО – враньё. Вернее – есть бесплатное, но очень убогое ПРРО от налоговой.
2. А почему, зная, что РОКАМИ откладывалось применение РРО/ПРРО, сама ДПС не подготовилась к этому? За годы, пока откладывалось обязательное применение РРО/ПРРО, можно было бы сделать более-менее пригодное к использованию ПРРО? Можно было сделать так, чтобы информация по Z-отчётам ПРРО отражалась в ЭК?
3. Назовите хоть один платный ПРРО, в котором фискальный чек соответствует Положенню про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів? Так, при расчёте карточкой, реквізити електронного платіжного засобу, найменування платіжної системи, платіжний інструмент якої використовується – не формируются и не отражаются в чеке "по умолчанию". Возможно, есть какие-то дорогущие ПРРО, в которых такая возможность реализована; но для того, чтобы довести "до ума" менее дорогие ПРРО – приходилось доплачивать программистам...
Т.е., не сам РРО/ПРРО "страшен", а: устаревшее законодательство, которое специально не меняется с учётом сегодняшних "реалий", а наоборот, запутывается... 
Теперь ответьте, пожалуйста, честно: согласно Закону про РРО те, кто использует РРО обязаны "створювати контрольні стрічки у паперовій та/або електронній формі і забезпечувати їх зберігання". КАК????? Вы выполняете это требование? Храните хотя бы в электронной форме КСЕФ? 

Ответить
  • Вячеслав
25.05.22 12:27

Сергій, странные у вас рассуждения. Вас начинать мучать сейчас или через три года с очередью и нервотрёпками? Да ещё и деньги за это платить. Какая-то особо мазохистская позиция.

Ответить
  • Лара
25.05.22 10:48

Сергій, я так розумію, Ви продавець цих токенів? Для чого мені в фірмі, де працює 1,5 землекопа і яка (мабуть) не становить великої цікавості для зловмисників, витрачати купу коштів на токени? 

Ответить
  • Сергій
25.05.22 11:18

Лара,
Ні. Я Вам просто навів приклади. І з РРО, зокрема теж. Якщо, умовно кажучи, затра наші законотворці придумають якусь чергову )(ерню про введення чогось нового (не обов'язково в сфері бух. обліку чи звітності) і дадуть перехідний період терміном 5 років, як Ви вважаєте, за 5 років буде зроблено цей перехід? Я впевнений на 101% - НІ! Будуть 4 роки і 10 місяців тягнути вола за яйця, а потім за 2 місяці почнеться кіпіш - МИ НЕ ВСТИГЛИ! ВІДТЕРМІНУЙТЕ!!! І скільки б років на оці переходи не давали - все одно ніхто нічого не робитиме.
От я Вам такий приклад наведу. Правда він стосується пільг податкових. Але чуйка мені підказує, що скоро почнеться ниття в стилі "ми не встигли адаптуватися, нам все ще важко і т.п...." Так от...Постачання ПЗ в Україні звільняється від оподаткування ПДВ. Це багатьом відомо. Законодавець визначив, що це тимчасова дія: з 1 січня 2013 до 1 січня 2023 року.
Тобто,  ПРОТЯГОМ 10 РОКІВ!!! ІТшники мають такий собі подаруночок. От побачите що почнеться ближче до нового року - згадаєте потім мої слова. Бо нашим людям скільки поблажок не давай - їм все одно буде МАЛО

Ответить
  • Наталья
25.05.22 18:31

Сергій,  а введение новіх бланков НН. ДПС само их придумало и само не смогло воплотить. Не по их ли инициативе мі с конца февраля не можем ничего зарегистрировать? 

Ответить
  • Ніна
25.05.22 14:45

Сергій,   їм все одно буде МАЛО.  Законотворців це стосується в першу чергу. 

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
25.05.22 13:46

Сергій, якщо, умовно кажучи, затра наші законотворці придумають якусь чергову )(ерню про введення чогось нового (не обов'язково в сфері бух. обліку чи звітності) – нужно пытаться им пояснить, что это действительно )(ерня! Сложнее, когда это уже реализовано в виде Закона, тогда придётся исполнять. Немного проще – если это Наказ, Постанова, Порядок: для того, чтобы внесли изменения, устранили ошибки, может понадобиться несколько лет. Ещё проще – если это лист, роз'яснення – "всего" до полугода переписок – и можно заставить министерство, ведомство, ДПС изменить свои выводы с идиотских на более-менее отвечающие законодательству... 
Переходим к токенам: на )(рена они вообще нужны бизнесу (в т.ч. и ФОПам)? Почему эл. подпись нельзя, например, хранить на обычной флешке в папке, защищённой самим пользователем паролем; в своём "облачном" диске; на компе? 
У нас депутаты не отличаются особым умом (по крайней мере в мирное время), и если от своего скудоумия приняли б какой-нибудь закон, обязывающий всех продавцов токенов, независимо от пола, носить, например, бантики на голове с длиною ленты не менее 35см? КМУ должен был бы разработать Порядок ношения бантиков? А потом бы КМУ сообщало о введении отсрочки на ношение бантиков на период карантина, военного времени?..
Возмущались бы продавцы токенов? 

Ответить
  • Олена
25.05.22 12:21

Сергій, що саме Ви вважаєте поблажкою? Те що з "барского плеча" не здирають гроші з мікро бізнесу під час війни? Найдешевший токен коштує 510 грн. І на ньому можна записати лише ОДИН сертифікат ключа. Тобто, якщо у підприємства є лише підпис та печатка, то виготовлення цих "посилених" сертифікатів буде коштувати не меньше 1300 грн. А якщо на підприємстві працює 1-3 людини, то навіщо така пересторога? З якого дива якійсь "зловмисник" буде "неправомірно" підписувати податкові накладні чи декларації підприємства? Единої причини вимоги записувати ключі на токени, окрім як "збити бабла" я не бачу.

Ответить
  • Ия
25.05.22 12:46

Олена, более того, 1. эти токены быстро сыпятся и нигде нельзя хранить дубликат. Надо опять платить денюжку за генерацию нового ключа как минимум  и покупку нового токена. 2. При удаленной работе так просто этим токеном не подпишешь. 3. Я бы еще поняла, если бы физлицо, работающее в нескольких компаниях, делало один токин на все свои действия. Так нет же, он обязан на каждую фирму делать отдельно, будто это не один и тот же человек )) и подписи у них разные. Этот же момент меня всегда удивлял и с ЕЦП. Прямо раздвоение личности. 4. Исходя их вышесказанного для лоббистов токенов - деньги, для людей - гемор и бусики из токенов.

Ответить
  • Лара
25.05.22 11:32

Сергій, я оптиміст по суті, думаю і багато бухгалтерів в нашій країні також. Тому завжди віриться, що знайдеться хтось розумний та відмінить (перенесе) черговий маразматизм, тому (я в тому числі) чекаємо до останнього. З бенефіціарами (до речі) було так само 

Ответить
  • Алла
25.05.22 11:29

Сергій,  а все-таки, навіщо таким, як Лара (і я також) токени? Чому ми самі не можемо вибрати собі ступінь захисту своїх інтересів? Питання саме в цьому, а не в тому, на скільки років подовжують.

Ответить
  • Ніна
25.05.22 10:58

Лара, 100 %. Така ж ситуація. Лобіюють чиїсь інтереси

Ответить
  • Оксана
25.05.22 11:33

Вони взагалі не потрібні!!!! Навіщо відтермінування??? Чому бізнес не питають, а вирішують знов все самі.....

Ответить
  • Ольга
25.05.22 12:20

Оооо тут так много "+++" в єтих токенах.  Начиная от "Удобства использования" Било 3 ключика на одной флешке в одной папке, станет 3 токена с загуголистыми паролями, И ещё их учитывать нужно как долгоиграющую малоценку. И у каждого токена свой лимит перезаписывания ключа от 3 до 7 раз. И похожи они как сиамские близнецы,

Ответить
  • Наталія
25.05.22 12:53

Да на кой х. эти токены вообще нужны? До сих пор понять не могу, предприятие должно само решать вопросы по сохранности своих паролей, ключей и т.д и т.п., записывать, хранить так как оно, это самое предприятие хочет, да хоть на лбу, если посчитает нужным.

Ответить
  • Виктория
25.05.22 13:27

Слава тобі Господи!...Бо токени це ж надважливо зараз як ніколи...

Ответить
  • i
25.05.22 20:30

Были петиции 130110 и 135896. Первую за три дня поддержали, а вторую и за 3 месяца не смогли. Возможность была. Профукали - не нойте.

Ответить
  • Марина
26.05.22 10:40

Ну навіщо вам токени? Зробіть ключі у хмарному сховищі. Дуже зручно, трошки дорожче ніж звичайні ключі, але не набагато, потрібен тільки телефон особи, яка займається здачею звітності - це для входу в ел.кабінет. просто і зручно.

Ответить
  • Светлана
26.05.22 11:43

Просьба поделиться ссылкой на официальные источники, кроме ссылки на ТГ канал, № дата Решения???

Ответить
  • Людмила
26.05.22 20:58

",,,,рішенням Уряду, продовжено,,,," - на какой номер и дату ссылаться?
Или кивать на 
 Тарас Мельничук- ???

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям