Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.05.22
1497 0 Печатать

Як повинен діяти роботодавець, якщо внаслідок бойових дій працівник загинув, або зазнав поранення

Нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання ними трудових (посадових) обов’язків у результаті ведення бойових дій, незалежно від наявності при цьому впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, підлягають розслідуванню відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337 (далі - Порядок № 337), та у подальшому, забезпеченню державою гарантій реалізації застрахованими особами своїх конституційних прав на соціальний захист.

Слід також зазначити, що Державною службою України з питань праці розроблено та надіслано на погодження до Міністерства економіки України проєкт постанови КМУ «Деякі питання розслідування нещасних випадків в умовах воєнного (надзвичайного) стану». Про це зазначається на сайті відомства.

Проєктом акта передбачено удосконалення процедури проведення розслідування нещасних випадків на виробництві, що сталися з працівниками під час виконання трудових обов’язків внаслідок воєнних (бойових) дій, зокрема, бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів, мінувань територій та приміщень, здійснення масових терористичних актів, що супроводжується загибеллю людей чи руйнувань особливо важливих об’єктів життєзабезпечення тощо.

У зв’язку з цим, чинний Порядок № 337, доповнено новим розділом «Процедура розслідування нещасних випадків в умовах дії режиму воєнного (надзвичайного) стану».

Також удосконалено структуру акта за формою Н-1, зменшено кількісний склад комісії із спеціального розслідування нещасних випадків та її обов’язки, а також спрощено процес оформлення документів за результатами її роботи.

Крім того, запроваджено можливість дистанційного засідання комісії з розслідування нещасного випадку з використанням засобів конференц-зв’язку, а також підписання протоколів та актів членами комісії і затвердження їх керівником органу, що утворив спеціальну комісію, шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису.

По материалам ГУ Держпраці у Чернівецькій області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям